Πακτωλό κεφαλαίων από τα ήδη περιορισμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα και από τα αποθέματα χρυσού κατανάλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για να στηρίξει την τουρκική λίρα και να δημιουργήσει την “ψευδαίσθηση” της θετικής αντίδρασης των αγορών στις εξαγγελίες του για τα μέτρα στήριξης του νομίσματος, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα erdoganomics.
Ο οικονομικός εθνικισμός που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν περιβάλλοντας τα erdοganomics με την επίφαση του στόχου της οικονομικής ανεξαρτησίας αποδεικνύεται ανεπαρκής για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας που γράφει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας χρειάστηκε να “κάψει” πάνω από 7 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα μόνο τον Δεκέμβριο για να συγκατήσει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στο μεταξύ, ανακοίνωσε και εγγύηση καταθέσεων στο πλαίσιο μέτρων στήριξης για την ανάσχεση της πτώσης του νομίσματος.
Οι αγορές φάνηκε να αντιδρούν θετικά σε αυτή την εξαγγελία. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η ανάκαμψη της τάξης του 35% πυροδορήνθηκε και υποστηρήχθηκε από κρατικό χρήμα, δημιουργώντας έτσι μόνο την ψευδαίσθηση της αλλαγής της στάσης των επενδυτών.
Το Crisis Monitor είχε επισημάνει τις διαρκείς παρεμβάσεις και το εικονικό effect από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι αγορές προεξοφλούσαν νέα μείωση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 20%.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας
Παρεμβάσεις για… το θεαθείναι
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την επιστροφή στην αμφιλεγόμενη πολιτική της πώλησης συναλλάγματος για τη στήριξη της λίρας τον Δεκέμβριο, καθώς η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού οδήγησε το νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των πέντε επίσημων παρεμβάσεών της τον περασμένο μήνα, η τράπεζα «έκαψε» συνολικά 7,3 δισ. δολάρια. Αναλυτές τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα πολλά ακόμα δισσεκατομύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε αδήλωτες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών της Τουρκίας, ανέφεραν αναλυτές.
Αυτές οι πωλήσεις αυξήθηκαν μετά το πακέτο μέτρο έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από τον Ερντογάν, το οποίο είχε ως στόχο να ενισχύσει την αποταμίευση και να στηρίξει τη λίρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος εκτινάχτηκε μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του Ερντογάν, σκαρφαλώνοντας από το χαμηλό των 18,36 λιρών έναντι του δολαρίου σε περίπου 11 λίρες το δολάριο στις 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έκτοτε έχει αποδυναμωθεί σχεδόν στις 14 λίρες το δολάριο.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είχαν «πέσει σημαντικά» τον τελευταίο μήνα του 2021, υποχωρώντας κατά περίπου 15 δισ. δολάρια σε 111 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι «μεγάλες παρεμβάσεις [σε ξένο νόμισμα] μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν τη λίρα» την περίοδο της ανακοίνωσης των μέτρων από τον Ερντογάν. Ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένων των χρημάτων που δανείστηκαν από τουρκικές τράπεζες και από άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, διαμορφώθηκαν στα – 66 δισ. δολάρια..