Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν σε νέα πολύμηνα υψηλά επίπεδα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην ανανεώσει το waiver εκτός PEPP και ενόψει της νέας έκδοσης που ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ.
Στο 1,53% σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή, με τις τιμές να διατηρούνται σε φθίνουσα, καθώς το ρίσκο ανεβαίνει και η προοπτική νέας έκδοσης στις επόμες εβδομάδες από τον ΟΔΔΗΧ, αποτελεί έναυσμα για την επανατοποθέτηση των χαρτοφυλακίων, παρά το γεγονός ότι για την ώρα παραμένει ενεργό το δίκτυ ασφαλείας της ΕΚΤ.
Τον περασμένο Αύγουστο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,53%. Όπερ σημαίνει ότι από τότε, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, στο 10ετές ομόλογο αναφοράς, αυξήθηκε 284%, σε περίοδο που οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ.
Από άλλη οπτική γωνία, η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,4% συμβάλλει στην αρνητικοποίηση των καθαρών αποδόσεων για την Ελλάδα στο -2,89% (1,51% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – 4,4% ο πληθωρισμός). Αυτή η προσέγγιση ωστόσο δεν είναι αποτελεσματική, καθώς ο πλωθωρισμός κινείται σε αυτά τα επίπεδα προσωρινά.
Εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται στον πληθωρισμό, αλλά στην απόσυρση της προστασίας της ΕΚΤ και την καθυστέρηση στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Συνδυαστικά, με την αύξηση του χρέους και την επιβάρυνση της ανάπτυξης από τον πληθωρισμό, το δημοσιονομικό outlook για την ελληνική οικονομία επιδεινώνεται άρδην. Αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στις αποτιμήσεις των ομολόγων.
Ταυτόχρονα όμως, η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ενισχύει την ελκυστικότητα των μετοχών και χρεογράφων στο εσωτερικό, καθώς το ρίσκο τιμολογείται ανταγωνιστικά.
Το spread με το bund
Auditor’s note
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, παρά την προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ να διαμορφώσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, για να επωφεληθεί τα μάλλα από την παρέμβαση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα έχει πλάνο δανεισμού 12 δισ. για το 2022, μετά τα 20 δισ. που άντλησε από τις αγορές 2021. Επίπεδα που κινούνται πέριξ του 1,5% είναι μεν ανεκτά αλλά στο άνω εύρος των αντοχών. Αν μετά το κλείσιμο του PEPP το κόστος δανεισμού ενισχυθεί περαιτέρω, τότε τα δάνεια από ESM και ΔΝΤ θα είναι φθηνότερα, ενώ η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο DSA.
Για να προλάβει τέτοιες καταστάσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε ήδη εξαίρεση από τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η μεγάλη άνοδος στο CDS του 5ετούς ομολόγου, το οποίο συνδέεται μεν με την πορεία των αποδόσεων… αλλά όχι απαραίτητα σε τέτοιο βαθμό.