Τρεις πυρηνικούς στσαθμούς έθεσε εκτός λειτουργίας η Γερμανία στις αρχές του 2022, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Γαλλία αναζητά τρόπου να επεκτείνει τη ζωή αντίστοιχων δικών της μονάδων και η Ελλάδα παρεκκλίνει επίσης από τις κοινοτικές οδηγίες για τον άνθρακα.
Το μισό παραγωγικό δυναμικό της από πυρηνική ενέργεια έθεσε εκτός λειτουργίας η Γερμανία στην αυγή του 2022, επικεντρώνοντας σταδιακά στην διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, τόσο χαμηλής όσο και υψηλής ραδιενέργειας. Η Γερμανία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες από το σύνολο των έξι που είχε εν λειτουργία.
Στην πολιτική απόσυρσης των πυρηνικών μονάδων επιμένει και η νέα -πιο πράσινη- κυβέρνηση της Γερμανίας, με την υπουργό Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε να δηλώνει ότι: «Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας καθιστά τη χώρα μας ασφαλέστερη και βοηθά στην αποφυγή ραδιενεργών αποβλήτων».
«Είναι πλέον απαραίτητο να… προωθηθεί την αναζήτηση τελικού χώρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας καθώς και μόνιμων λύσεων για ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας»,
ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιτάχυνε τη σταδιακή κατάργηση μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία.
Την προηγούμενη Παρασκευή τέθηκαν εκτός ενεργειακού δικτύου οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Brokdorf στο Schleswig-Holstein, στο Grohnde στην Κάτω Σαξονία και στο Gundremmingen C στη Βαυαρία.
Οι υπόλοιποι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας — Emsland στην Κάτω Σαξονία, Isar 2 στη Βαυαρία και Neckarwestheim 2 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη — θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του 2022 «το αργότερο», δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.
Η διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, καθώς η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει δραματικά την ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψει το κενό, ενώ έχει αναγκαστεί να αυξήσει την εξάρτησή της τον εξαιρετικά ρυπογόνο άνθρακα.
Ενεργειακή ασφάλεια
Στο μεταξύ, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με το NATO για τις σφαίρες επιρροής στην ανατολική Ευρώπη. Οι τιμές του φυσικού αερίου γράφουν διαδοχικά ρεκόρ στην ΕΕ, ξεπερνώντας τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ παρά τις παρεμβάσεις με αμερικανικά φορτία LNG δεν κατέστη εφικτή η συμπίεσή τους, με αποτέλεσμα να ανακάμψουν σε επίπεδα κοντά στα 93 ευρώ η μεγαβατώρα, ήτοι 30% από τα πρόσφατα χαμηλά τους.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι εγγυημένη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ομοσπονδιακός υπουργός Κλίματος και Οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι η αξιόπιστη και «αειφόρα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια» είναι «κεντρική απαίτηση για την ευθυγράμμιση της οικονομίας και της βιομηχανίας μας προς την κλιματική ουδετερότητα».
Αυτή η στάση φέρνει το Βερολίνο σε διαμάχη με τη Γαλλία, όπου τα πυρηνικά είναι το μεγαλύτερο στοιχείο του ενεργειακού του μείγματος (και βοηθά επίσης τον εφοδιασμό της Γερμανίας).
Η Γαλλία ποδηγετεί την Ευρώπη
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί, που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση, μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία «για δύο, πέντε, 10 χρόνια», θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί να στερήσουμε αυτή την ικανότητα παραγωγής ;”
Η Γαλλία σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της από 75% σε 50% έως το 2035, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Γαλλία «θα ξαναρχίσει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων» ενώ «συνεχίζει να αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ο Μακρόν είπε επί
σης ότι η Γαλλία θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.
Το Βέλγιο αποφάσισε πρόσφατα να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς του έως το 2025, αλλά σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς και έρευνα.