Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και ήπιας κατοχύρωσης κερδών ήταν αυτή της Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη όμως να κρατάει το όριο των 900 μονάδων.
- Κράτησε τις 905 μονάδες ο γενικός Δείκτης
- Μεικτή εικόνα στο ταμπλό – Το ¼ των συναλλαγών στην Alpha Bank
- Στήριξη από Eurobank, Τιτάν, Quest και ElvalHalcor
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 905,70 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,26%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των ιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 905,70 μονάδες, ενώ κινήθηκε από το υψηλό των 910,16 μονάδων (+0,23%) στο ξεκίνημα έως το χαμηλό των 903,51 μονάδων (-0,50%) στις 13:57 μ.μ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.176,72 μονάδες με διόρθωση 0,20%, ο Mid Cap είχε οριακή πτώση 0,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε σε ποσοστό +0,88% στις 581,83 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ¼ ήτοι 11,76 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από την Alpha Bank που διακίνησε και τον ισχυρότερο όγκο με πάνω από 11 εκατ. τεμάχια.
Στήριξη στο Γ.Δ. έδωσε η Eurobank που ενισχύθηκε 2,48%, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Quest Συμμετοχών (νέα ιστορικά υψηλά τα 19,38 ευρώ), Τιτάν και ElvalHalcor. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη είχαν οι Ευρωπαϊκή Πίστη, Entersoft, Epsilon Net, Ικτίνος, Intrakat, Fourlis και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχώρησαν οι Pforile, Cenergy Holdings, Reds, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και ΕΥΑΘ. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.
Υπήρχαν περιθώρια αποφόρτισης
Στην αγορά υπήρχαν περιθώρια αποφόρτισης, καθώς είχε συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες (χωρίς τη σημερινή) κλείνοντας χθες για πρώτη φορά πάνω από τις 900 μονάδες από τις 22 Νοεμβρίου.
Με σχετικά αθόρυβο τρόπο και με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πωλητών, το ελληνικό χρηματιστήριο βελτίωσε την τεχνική, καθώς σ’ αυτές τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις είχε κέρδη 3,55% σε επίπεδο Γ.Δ., +3,80% στον FTSE 25 και +3,56% στις τράπεζες.
Αν και οι συνεδριάσεις αυτές δεν ενδείκνυνται για πολύ ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά ρηχές, το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα εκλείπουν οι σοβαροί πωλητές, είναι θετικό στοιχείο.
Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά και το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας δείχνει διάθεση διακράτησης και περαιτέρω ελέγχου της ζώνης των 900 μονάδων, ενώ αν «θωρακιστεί» η περιοχή των 900-910 μονάδων, τότε η αγορά μπορεί να κάνει προσπάθεια για τα προηγούμενα υψηλά και τις 930 μονάδες.
Ηλ. Ζαχαράκης: Η Πληροφορική, οι τράπεζες και τα νέα δεδομένα
Θετικά βλέπει να εξελίσσεται η τεχνική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος σημειώνει πως «κλείσιμο πάνω από τις 904 μονάδες για το Γενικό Δείκτη (όπως και έγινε) και πάνω από τις 2.175 μονάδες για τον FTSE 25 (επίσης επαληθεύτηκε), μας δίνει αγοραστικό ημερήσιο σήμα, με τα stop να μπαίνουν στις 865 και 2.075 μονάδες αντίστοιχα. Αμέσως μετά, τα μάτια θα στραφούν στο επίπεδο των 930 μονάδων».
Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «πλέον η Αγορά δεν κοιτάει καθόλου την πανδημία και την εξέλιξή της ποντάροντας, πιθανότατα, ότι είναι και ο τελευταίος κύκλος, πριν την εξασθένισή της. Άλλωστε τα κεφάλαια που θα πέσουν στις Οικονομίες και ειδικά στην Ελληνική θα είναι, από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια, σημαντικά.
Η συσσώρευση του τελευταίου 9μηνου έχει αποθαρρύνει νέους επενδυτές να εισέλθουν στην Αγορά, μιας και η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Τα επίπεδα έχουν δουλευτεί τόσο πολύ, που όσοι μακροπρόθεσμοι ήταν να αγοράσουν, ή να πουλήσουν το έχουν ήδη πράξει στην πλειοψηφία τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τζίρος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με την Αγορά να ψάχνει καταλύτες για να κινηθεί.
Αναφορικά με τον κλάδο της Πληροφορικής ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «έδωσε αστρονομικά κέρδη τα τελευταία δύο έτη, μιας και:
- κατάφερε να δώσει σημαντική αύξηση στα αποτελέσματά της,
- έχει μπροστά της να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος από έργα που προέρχονται από επιδοτήσεις τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα τα επόμενα χρόνια. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον κλάδο υπήρχαν πολύ μικρές τοποθετήσεις από Θεσμικούς και Ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι όποιες εισροές να σηκώνουν εύκολα τις αποτιμήσεις με μία προσφορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, τονίζει πως «καλώς ή κακώς, όπως είναι στημένη η Χρηματιστηριακή Αγορά, ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος καταλύτης τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όσο και για το άνοιγμα της “κάνουλας” του δανεισμού, που η Οικονομία έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια».
Δημ. Τζάνας: «Κλειδί» το πέρας της πανδημίας
Από την πλευρά του, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας υπογραμμίζει την αισιοδοξία που αρχίζει να σχηματίζεται για την εξέλιξη της πανδημίας κάτι που θα έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην εγχώρια οικονομία και το Χρηματιστήριο. «Το επιδημιολογικό ινστιτούτο της Δανίας εκτιμά ότι η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο δίμηνο, ενδεχόμενο που συμμερίζονται και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος.
Με την παραδοχή αυτή, η ελληνική οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή σελίδας για το 2022. Με το ΑΕΠ να πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνέχεια του +8% για το 2021.
Με τέσσερις συνιστώσες να αναμένεται να συμβάλλουν σε αυτό: τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης του τουριστικού ρεύματος και τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά, οι προοπτικές για μεγάλο αριθμό κλάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου διαγράφονται ως ευοίωνες».