Σε νέα συμφωνία για την τιμή αγοράς φυσικού αερίου κατέληξαν Gazprom και ΔΕΠΑ, μέσω της οποίας διαφοροποιείται ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, θα παραμείνει όμως σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Επισήμως, δεν δίδονται πληροφορίες για την τελική τιμή, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποκλείνει πολύ από τις τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές.
Συμφωνία για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου συνήψαν ΔΕΠΑ και Gazprom, σε ένα deal που έρχεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τοποθετείται χρονικά μετά τη συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης βαρύητητας γεωοικονομικό deal στο οποίο αντικατοπτρίζονται και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Η φόρμουλα τιμολόγησης για το 2022 θα καθορίζεται κατά 80% από τον δείκτη TTF (βάσει των τιμών των spot φορτίων φυσικού αερίου στο hub της Ολλανδίας) και κατά 20% από τον δείκτη πετρελαίου (oil indexed). Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τη θέση της Gazprom για μοντέλο τιμολόγησης βασισμένο αποκλειστικά στον δείκτη TTF. Αυτό θα σήμαινε σημαντική αύξηση του κόστους, έναντι τις τρέχουσας τιμής.. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ξεκινήσει με έναν πιο σύνθετο δείκτη που υπολόγιζε και τη μεταβλητότητα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ρίσκο των έντονων διακυμάνεσεων. Εν τέλει επήλθε συμβιβασμός σε ένα μεικτό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη και τον πετρελαϊκό δείκτη. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ διασφάλισε τη διατήρηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου έως τη λήξη της σύμβασης με την Gazprom. Έτσι, έως το 2026, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προμηθεύεται 2 bcm αερίου σε ετήσια βάση.
Η υποδοχή του deal
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».
Από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι η συμφωνία, βελτιώνει την ευελιξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά ώστε να συνεχίσει να παρέχει εκπτώσεις για τους επόμενους μήνες που θα «αναχαιτίσουν» σημαντικό μέρος των αυξημένων διεθνών τιμών φυσικού αερίου προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών.