Σε διαδοχικές ενεργειακές κρίσεις βυθίζεται η ΕΕ, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας και η ενεργειακή μετάβαση δημιουργούν οριακές καταστάσεις για την επάρκεια του φυσικού αερίου.
Σε επίπεδα άνω των 90 ευρώ η μεγαβατώρα επέστρεψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από μια παρατεταμένη διορθωτική κίνηση στην οποια συνέβαλλε η επαναδρομολόγηση αμερικανικών τάνκερ LNG, που αύξησαν τα αποθέματα της Ευρώπης και περιόρισαν την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέκαμψαν πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού στα τέλη του του 2021 είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά περίπου 7 εβδομάδων, Πλέον, οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για ελλείψεις εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω της βασικής διαδρομής από την Ουκρανία μειώθηκαν, ενώ σημαντικά -κατά 70% περιορίστηκαν και οι αιτήσεις για φυσικό αέριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Δευτερογενής κρίση
Εν τω μεταξύ, οι αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της ρωσικής σύνδεσης Yamal-Ευρώπης έχουν σταματήσει για 14 ημέρες και η Electricite de France επέκτεινε τις διακοπές λειτουργίας σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ε
πιπλέον, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα για να εξασφαλίσει τη μείωση των προμηθειών για εγχώριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, δυνητικά αυξανόμενη ζήτηση LNG από την Κίνα, την Ινδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα και αφήνοντας την Ευρώπη να διεκδικεί ξανά για φορτία LNG.
Το ευρωπαϊκό αέριο παραμένει εξαιρετικά ασταθές, με τις τιμές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι ρωσικές ροές στην περιοχή μειώθηκαν. Στη συνέχεια μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες του έτους καθώς επιπλέον αμερικανικά δεξαμενόπλοια LNG κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.
Την ενεργειακή κρίση επιτείνει η εργαλειοποίηση των πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του γεωπολιτικου ανταγωνισμού για τον έλεγχο της Ουκρανίας και τη διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής στην ανατολική Ευρώπη.