Να ανεβάσει τους τόνους πολιτικά και επικοινωνιακά επιχειρεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαρροές, θέτοντας εν αμφιβόλω προειλημμένες αποφάσεις, όπως το άνοιγμα των σχολείων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Εικόνα κατάστασης που έχει εκφύγει κάθε ελέγχου απορρέει από τους χειρισμούς της κυβέρνησης επί της κρίσης του κορονποϊού, αίσθηση που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ωστόσο, οι χειρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου εγείρουν ερωτηματικά για τις καθυστερήσεις στην ανάληψη δράσης και το ενδεχόμενο η νωχελικότητα αυτή να αποτελεί πολιτική απόφαση.
Οι παλινδρομήσεις και η επικοινωνιακή τρομοκρατία σε συνδυασμό με την αυξημένη ανησυχία έχουν προκαλέσει έξαρση ανασφάλειας στον πληθυσμό, οδηγώντας σε panic teting, το οποίο πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μετάδοσης του ιού.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης αυξάνουν το οικονομικό ρίσκο, λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας και κατ επέκταση του πολιτικού ρίσκου, λόγω υποχώρησης της αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής.
Συσκέψεις
Το πρωί της Δευτέρας 3 Ιαουνουαρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε η στρατηγική που θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη, αλλά μια ακόμα σε ένα μπαράζ που έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές.
Νέα σύσκεψη αναμένεται να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα με βασικό θέμα τα σχολεία. Αύριο το θέμα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την Τετάρτη ή το πιθανότερο την Πέμπτη.
Ο αντίκτυπος
Πολιτικά, η πρακτική των συσκέψεων στο Μαξίμου, με μέλη τη επιτροπής εμπειρογνωμόνων πριν από τη σύσκεψη του καθ ύλην αρμοδίου οργάνου, υπονομεύει την ανεξαρτησία του και πλήττει την αξιοπιστία του, ως επιστημονικού φορέα. Έτσι, τα όποια μέτρα εισηγηθεί θεωρούνται απριόρι υπαγορευμένα από την κυβέρνηση. Εν τέλει τα μέτρα θα είναι ηπιότερα από τις προσδοκίες που καλλιεργούν οι διαρροές, αντιστάθμισμα που στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα πιστωθεί εν τέλει στην κυβέρνηση.
Κανονικά τα σχολεία
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις διαρροές για παράταση της σχολικής αργίας, φαίνεται ότι έχει προαποφασίσει την κανονική λειτουργία των σχολείων, αλλά με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ορίου θετικών κρουσμάτων που απαιτούνται για να κλείσει ένα τμήμα από το 50 στο 30% ή και χαμηλότερα.
Υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων – δηλαδή να πάει για τις 17 του μήνα- προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για την διασπορά του ιού την εορταστική περίοδο.
Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκεται η καθολική χρήση μάσκας από τους μαθητές μέσα και έξω από τις αίθουσες. Το ενδεχόμενο μείωσης των μαθητών ανά τάξη έχει απριόρι απορριφθεί. Δεδομένο θεωρείται το αυστηρότερο testing, στο οποίο ενδέχεται να συμπεριληφθεί ένα rapid σε εβδομαδιαία βάση και ίσως ένα PCR. Επίσης, θα προβλέπεται πως σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα κάνουν τεστ όλοι οι μαθητές (και όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι). Επίσης εξετάζεται η αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού self test που θα κάνουν οι μαθητές (να πάνε δηλαδή από τα δύο στα τρία).
Θα είναι σαν… lockdown
Η κυβέρνηση αποφεύγει για… ψυχολογικούς και πολιτικούς λόγους την έκφραση lockdown. Ωστόσο συζητά έντονα το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων.
Ήδη, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την απόφαση για την εκπνοή του συνόλου των πιστοποιητικών εμβολιασμού, πριν από το 9μηνο, ως μέτρο έμμεσης υποχρεωτικότητας. Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, απόφαση που στόχο έχει να παρακάμψει τον σκόπελο της επέκτασής του ανά κλάδο.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα συζητηθεί εκ νέου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης (στους κλειστούς απαγορεύεται ήδη). Επί τάπητος βρίσκονται πάντως και τα υποχρεωτικά -αλλά με αποζημίωση- τεστ για τους εμβολιασμένους, αμφισβητείται ωστόσο η αποτελεσματικότητα των rapid, ενώ υπάρχει ζήτημαεπάρκειας των PCR.