Νέες ανησυχίες προκαλεί παγκοσμίως το σενάριο συλλοίμωξης με SARS-Cov-2 και τον ιό της γρίπης, που ονομάστηκε Flurona (flu+corona) καθώς και ο συνδυασμός λοιμώξεων από παραλλαγές του κορονοϊού, με την πλέον κοινή την Delmicron να αποτελεί ήδη… πραγματικότητα.
Μπορεί η παραλλαγή Omicron να αποδεικνύεται ήπιας νόσησης και να γενά προσδοκίες για ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της, ταυτόχρονα όμως, νέα σενάρια προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων λοιμώξεων με πολύ δυσκολότερη θεραπεία και πολλαπλά συμπτώματα.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλούν ο συνδυασμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού, καθώς και η πιθανότητα συλλοίμωξης του SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης, της λεγόμενης flurona (flu + corona). Ήδη κρούσμα που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό εντοπίστηκε στο Ισραήλ, με μια έγκυο στην πόλη Πετάχ Τίκβα να έχει προσβληθεί και από τους δύο ιούς.
Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η Delmicron (ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον), η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.
Η Δέλτα πιέζει το ΕΣΥ
Μπορεί η Omicron να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ελλάδα, είναι η μετάλλαξη Δέλτα όμως αυτή που συνεχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε με δηλώσεις του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπολος. Το σημείο αυτό επισήμανε και το Crisis Monitor στο πρωτοχρονιάτικο απολογιστικό της εξέλιξης του Covid-19 στην Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.
Ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΚΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας, να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορωνοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.
Όσον αφορά τον όρο Flurona, o κ. Δημόπουλος τόνισε «πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».
Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, αλλά ταυτόχρονη νόσηση από κορονοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».
Auditor’s note
Οι επιστημονικές ανησυχίες αναμένεται να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις των μετοχών με γνώμονα τις προσδοκώμενες διαταραχές στο αναπτυξιακό σενάριο. Καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού καθίσταται αναπόδραστη, το ρίσκο επαναπροσδιορίζεται και τέτοια συμβάντα έχουν άμεση επίδραση στη μεταβλητότητα.Τα σενάρια αυτά επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, ενώ ακόμα έχουν και πολλές επιστημονικές ασάφειες. Η πραγματική καταγραφή τέτοιων περιστατικών όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η συχνότητα των νέων περιστατικών και οι δηλώσεις που θα τα συνοδεύσουν αναμένεται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τόνου και κατ επέκταση του φόβου επιπτώσεων.
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας δείχνουν ότι τα νέα δεδομένα και η δυναμική τους λαμβάνονται υπόψη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν πείσει για τα αντανακλαστικά και τη βούλησή τους να προλάβουν καταστάσεις, αλλά αντιθέτων, σύρονται πίσω από τις εξελίξεις και λαμβάνουν μέτρα ad hoc και ενοχικά, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία τους να φθίνει υπονομεύοντας την προοπτική αποδοτικότητάς τους, λόγω της αδυναμίας αποτελεσματικής επιτήρησης της τήρησής τους.