Θετικά έκλεισε το 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μολονότι υστέρησε καταφανώς έναντι των διεθνών αγορών, εντούτοις έβγαλε μια ενδιαφέρουσα χρονιά, από πολλές απόψεις. Νέες εισαγωγές μπορεί να μην υπήρξαν (πλην της Ασφαλιστικής Interlife), όμως ήταν μια χρονιά που το Χ.Α. μπόρεσε να παίξει ξανά το ρόλο της «παραγωγής» φθηνών κεφαλαίων για τις εισηγμένες, καθώς έγιναν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και σημαντικές εκδόσεις ομολόγων.
- Με κέρδη 10,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης το 2021
- Στα 71 εκατ. ευρώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές
- Τα 2/3 των μετοχών υπερκέρασαν σε απόδοση το Γενικό Δείκτη
- Πρωταθλήτρια η μεσαία τάξη με ράλι έως 105%
- Ρεκόρ 14ετίας στην άντληση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο
- Πάνω από 5 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες το 2021
Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε τη χρονιά με άνοδο 10,43%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 10,72%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 10,78%, ενώ ο Mid Cap που αντιπροσωπεύει τις μετοχές της μεσαίας αποτίμησης, ξεχώρισε με έμφαση έχοντας άνοδο +34,72%.
Παράλληλα, παρά τα «φτωχά» κέρδη του Γ.Δ. αξίζει να σημειωθεί πως τα 2/3 των μετοχών είχαν υψηλότερη απόδοση από αυτόν, ενώ υπήρξαν και αρκετές δεκάδες μετοχές με αποδόσεις από 50% έως +350%.
Ο Γενικός Δείκτης είχε χαμηλό έτους στις 726,02 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 28 Ιανουαρίου 2021 και υψηλό στις 931,94 μονάδες που βρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, ήτοι στις 31/12/21. Γενικά ήταν ένα έτος συσσώρευσης για το Χ.Α. που δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και να «σπάσει» τα προηγούμενα υψηλά.
Κυριάρχησε η μεσαία τάξη της αγοράς
Όπως φαίνεται και από το +34,72% του Mid Cap η μεσαία τάξη του Χ.Α. κυριάρχησε στις αποδόσεις. Πρόκειται για τους αυριανούς… leader της αγοράς, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου μια εκπρόσωπος του Mid Cap, η Quest Συμμετοχών προβιβάστηκε στον FTSE 25. Η μετοχή έβγαλε το 2021 με ράλι +79,33% και νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας άκρως εντυπωσιακή πορεία ευρύτερα.
Εξαιρετική πορεία στο μεσαίο χώρο είχαν επίσης μετοχές όπως Intracom Holdings (+105,25%), Entersoft (+111,54%), Πλαστικά Θράκης (+81%), Cenergy Holdings (+79,19%), Intrakat (+62,36%), AVAX (+50%) κ.α.
Ο FTSE 25
Στο χώρο της μεγάλης αποτίμησης, οι αποδόσεις ήταν πιο λελογισμένες, όμως και πάλι υπήρξαν αρκετές μετοχές με διπλάσιες και πλέον επιδόσεις συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη. Πλην της Quest που κυριάρχησε αλλά έως πρότινος ανήκε στον Mid Cap, η Eurobank με άνοδο 54% ξεχώρισε σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Εξαιρετική επίδοση με άνοδο +23,33% είχε – για ακόμη μια χρονιά – ο ΟΤΕ.
Οι ενεργειακές μετοχές είχαν επίσης καλή παρουσία, με τη Μυτιληναίος στο +27,74%, τη ΔΕΗ +26,51%, Viohalco +22,73%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +20,7%, Motor Oil +16,53% και ΕΛΠΕ +15,19%. Κέρδη 13,88% είχε ο ΟΠΑΠ και +13,68% η ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, απογοήτευσε η Ελλάκτωρ με απώλειες 24,70% με τον «πόλεμο» των δύο πόλων στη μετοχική της βάση, να κοστίζει ακριβά στην επιχείρηση, βλάπτοντας σημαντικά το brand που έμεινε έξω από σημαντικά έργα. Επίσης, απώλειες 8,70% είχε και ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.
Άντλησαν κεφάλαια εισηγμένες και μη
Μπορεί το Χ.Α. να υστέρησε συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, όμως το 2021 ήταν ένα κομβικό έτος καθώς καταγράφηκε ρεκόρ 14 ετών στη συνολική άντληση κεφαλαίων από τις εισηγμένες. Το 2021 έγιναν οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου και εφτά εκδόσεις εισηγμένων ομολόγων, που απέφεραν ρευστότητα πάνω από 5 δισ. ευρώ στις εταιρείες.
Μέσω των οκτώ ΑΜΚ του 2021 – με κορυφαίες αυτών της ΔΕΗ και της Πειραιώς – οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 3,772 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άντληση μέσω ΑΜΚ από το 2007 όταν η MIG είχε κάνει τη θηριώδη αύξηση των 5,19 δισ. ευρώ. Εξαιρούνται βέβαια οι χρονιές των μεγάλων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Πήραν από την αγορά πάνω από 5 δισ.
Η Πειραιώς «σήκωσε» 1,38 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ 1,35 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 120,5 εκατ., η Aegean Airlines 60 εκατ., η Premia 47,5 εκατ., η Ελγέκα 10,9 εκατ. και η Τζιρακιάν 3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων οι εισηγμένες έχουν αντλήσει συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως συνολικά, μαζί με τις ΑΜΚ, οι εταιρείες έχουν «σηκώσει» από την αγορά πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ρεκόρ πολλών ετών δείχνοντας ότι το Χρηματιστήριο, πέρα από τις «σκιές» που αφήνει η σχεδόν σκανδαλώδης υστέρησή του έναντι των ξένων αγορών σε επίπεδο αποδόσεων, μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως μοχλός άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός σκοπός της ύπαρξης ενός χρηματιστηρίου. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξής τους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω των ΑΜΚ του 2021 αλλάζει «πίστα», γίνεται ξανά μια αγορά με οντότητα και βάθος, οι αποτιμήσεις ενισχύονται, το εκτόπισμα και οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών αυξάνονται, κάτι που νομοτελειακά θα ανεβάσει επίπεδο όλη την αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2021 είχε μόλις τρεις συμμετοχές στο δείκτη MSCI Standard Greece ενώ πλέον έχει έξι, μετά και την προσθήκη των Eurobank (τον περασμένο Μάιο), Alpha Bank (τον Ιούλιο μετά την ΑΜΚ) και ΔΕΗ (το Νοέμβριο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση).
Αργούν οι τράπεζες
Σε μια συγκυρία που ο τραπεζικός τομέας ακόμη δεν έχει «λύσει» τις αναστολές στα θέματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κλάδος βαρύνεται από πολλά δισ. επισφαλειών – κατάλοιπα της υπερδεκαετούς κρίσης – το χρηματιστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου έδειξε ότι ξαναγίνεται μοχλός και μηχανισμός ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Η υπόθεση των αυξήσεων κεφαλαίων δεν άφησε όμως σε όλους την ίδια γεύση. Στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς οι μέτοχοι… πόνεσαν. Στη ΔΕΗ το πολιτικό κλίμα δυναμιτίστηκε, ενώ γλυκόπικρη είναι η επίγευση της Aegean. Θετικό είναι ωστόσο… για την ΕΧΑΕ καθώς τα έσοδα από τις αμκ και τα ομολογιακά θα είναι αυξημένα. Το ζήτημα πλέον είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα αυξήσουν το βάθος και να συμβάλλουν στη διεύρυνση της μετοχικής βάσης στο Χρηματιστήριο.