Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τις μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες μπορεί να είναι εθελοντικές ή αναγκαστικές, με τις τελευταίες «ως αποτέλεσμα του αυξημένου μεγέθους και της συχνότητας των καταστροφών, των οικονομικών προκλήσεων και της ακραίας φτώχειας ή συγκρούσεων», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ο οργανισμός εταίρος του ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα του 2020, υπήρχαν περίπου 280,6 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και αντιπροσωπεύει το 3,6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2010 ήταν 221 εκατομμύρια και το 2000 ήταν 173,2 εκατομμύρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κύρια χώρα προορισμού διεθνών μεταναστών από το 1970. Ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα ήταν σχεδόν 51 εκατομμύρια το 2020.
Σε σημαντική απόσταση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία δέχθηκε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στον κόσμο πέρυσι, με 15,8 εκατομμύρια άτομα. Την ακολουθεί η Σαουδική Αραβία (13,5 εκατομμύρια). Εν συνεχεία έρχεται η Ρωσία (11,6 εκατ.) και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (9,4 εκατ.).
Όσον αφορά τον τόπο γέννησης των διεθνών μεταναστών, 18 εκατομμύρια άνθρωποι προέρχονταν από την Ινδία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στον κόσμο πέρυσι. Το Μεξικό ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα καταγωγής με 11,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ακολουθούμενο από τα 10,8 εκατομμύρια Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό, μαζί με 105 εκατομμύρια Κινέζους και 8,5 εκατομμύρια Σύρους.
Η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών γιορτάζεται φέτος στις 18 Δεκεμβρίου με θέμα «Εκμεταλλεύοντας τις δυνατότητες της ανθρώπινης κινητικότητας», το οποίο καλεί τους ανθρώπους να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη κινητικότητα.
You will find more infographics at Statista