Με σπασμωδικές κινήσεις και αντιφατικές δηλώσεις αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα πλέον επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο υπυοργός Υγείας.
Κινήσεις που αυξάνουν το country risk και το πολιτικό ρίσκο στο εσωτερικό κάνει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αλλάζει γραμμή στα θέματα της πανδημίας και αρνείται να παράσχει επιπλέον στήριξη στους πληττόμενους από τα νέα μέτρα κλάδους, υπό το πρόσχημα ότι πρόκειται για μέτρα περιορισμέμνου φάσματος. Ο αιφνιδιασμός με τα νέα μέτρα, χωρίς κρατική στήριξη και σε καθεστώς πλήρους ασάφειας στρατηγικής, αυξάνουν ραγδαία τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και την οικονομία.
Πανικό, ελλιπή ενημέρωση και πλήρη αποπροσανατολισμό καταδεικνύουν οι τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυνβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, σκιαγραφώντας παράλληλα ένα διαρκές εσωτερικό μπρα-ντε-φερ οικονομικού και υγειονομικού επιτελείου έναντι του πρωθυπουργού.
Υπ αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τώρα επέλεγε να ακούει τον Άδωνι Γεωργιάδη που υποστήριζε την διατήρηση της οικονομίας ανοιχτής, άποψη με την οποία δεν διαφωνούσε και το οικονομικό επιτελείο Σταϊκούρα – Σκυλακάκη. Έτσι, μέχρι πρότεινος η κεντρική θέση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν υγειο-οικονομική. Πλέον, όπως φαίνεται, στη διελκυστίνδα επικρατούν ο Τσιόδρας και οι συν αυτώ, με την προσέγγιση να ρέπει προς την υγειονομική πλευρά απομακρυνόμενη από την άποψη εξισορόπησης.
Οι κίνδυνοι αυτοί αντικατοπτρίζονται ήδη στο Χρηματιστήριο το οποίο δεν ακολουθεί τις διεθνείς αγορές και παραμένει εγκλωβισμένο σε στενό εύρος διακυνμάνσεων.
Τη δυναμική αυτή και τους κινδύνους που απορρέουν έχει εντοπίσει και επισημάνει στην πρόσφατη έκθεση του για την οικονομία και τις προοπτικές της, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αν και αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, υπογράμμισε τους κινδύνους για την εκπλήρωση των προοπτικών ως απορρέοντες κυρίως ασπό το πεδίο της πανδημίας.
Νέα τακτική
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρούν από την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξουν γραμμή, ανγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και επιτακτικότητα υιοθέτησης σχεδιασμού περιστολής για την ανάσχεση των αλληλεπικαλυπτόμενων εξάρσεων της πανδημίας.
- Πρώτα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε τον Κυριακο Μητσοτάκη.
- Ακολούθησε σύσκεψη και σύσταση για επιμονή στα ίδια μέτρα, με την προσθήκη της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
- Μερικές μέρες αργότερα, ακολούθησε ενημέρωση της προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και ανακοινώθηκαν νέα, οριζόντια μέτρα.
- Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρτόσωπος διέψευδε σε όλους τους τόνους τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι και πριν ανακοινωθούν.
- Εν τέλει, μετά από μια ημέρα, η κυβέρνηση διαρρέει για επίσπευση του χρπονοδιαγράμματος υλοποίησης των νέων μέτρων
Επισήμως, όλα αποδίδονται στην εικόνα που δημιουργούν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ.
Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθιηκε ότι στις 09:30 της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Στη συνέχεια στις 12:00 το μεσημέρι η Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου, θα πρέπει να ληφθούν τώρα με βάση και τη νέα επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε.
Τα νέα μέτρα
- Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί δεύτερο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
- Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.
- Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.
- Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.