Δέσμιο της πανδημίας και της μετάλλαξης Omicron παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα καινούρια μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν το απόγευμα, έφεραν κύμα ρευστοποιήσεων σε αρκετές ισχυρές μετοχές του FTSE 25.
- Δέσμιο της πανδημίας παραμένει το Χρηματιστήριο
- Η αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα μέτρα έφεραν πωλήσεις
- To 55% του τζίρου ήταν πακέτα
Σε μια ημέρα που τόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες, όσο και οι δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινούμενος σε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης λιγότερο από πέντε μονάδες και μόνιμα σε αρνητική τροχιά, έκλεισε χαμηλότερα.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 885,01 μονάδες με απώλειες 0,54% κοντά στα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 884,85 μονάδες (-0,66%), ενώ το υψηλό ήταν στις 889,54 μονάδες (-0,13%) στο ξεκίνημα. Μια από τα ίδια και για τους υπόλοιπους κύριους δείκτες της αγοράς με τον Large Cap να υποχωρεί κατά 0,59%, τον Mid Cap να χάνει 0,98% και τον τραπεζικό δείκτη -0,62%.
Ο τζίρος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν υποτονικός καθώς διανύουμε μια από τις δύο εβδομάδες κάθε έτους (η άλλη είναι η Μεγάλη Εβδομάδα) που οι συναλλαγές περιορίζονται σημαντικά. Αναλυτικότερα, ο τζίρος έως τις 17:00 ήταν περίπου 28 εκατ. ευρώ, ενώ διπλασιάστηκε στο φινάλε λόγω μεγάλου πακέτου στην Alpha Bank.
Η συνολική αξία συναλλαγών έφτασε στα 55,33 εκατ. ευρώ, όμως τα 29,96 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54,39% ήταν πακέτα, κυρίως στην Alpha Bank αλλά και στις Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Eurobank. Στην Alpha Bank έγινε πακέτο 25 εκατ. τεμαχίων στις 17:12 μ.μ. στην τιμή των 1,06 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 26,45 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Στο ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 μόνο οι Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest Συμμετοχών, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης έκλεισαν θετικά, με τις τρεις πρώτες να έχουν άνοδο άνω του 1%. Στον αντίποδα, οι διαρκείς ακυρώσεις εισιτηρίων για δρομολόγια του εξωτερικού έχουν επιφέρει νέο πλήγμα στην Aegean Airlines που υποχώρησε κατά 2,86% με κλείσιμο στα 4,75 ευρώ.
Άνω του 2% υποχώρησε και η Viohalco, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι ΟΤΕ, Jumbo και Ελλάκτωρ.
Ρευστοποιήσεις στο μεσαίο χώρο
Στον Mid Cap ελάχιστοι τίτλοι διασώθηκαν θετικά, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, Epsilon Net, Ικτίνος, Παπουτσάνης και Intrakat. Νέο ισχυρό άδειασμα σε ποσοστό 12,66% για τη μετοχή της Attica Bank με ισχυρό όγκο 3,63 εκατ. τεμάχια.
Θυμίζουμε πως η μετοχή της Attica Bank την Παρασκευή είχε κλείσει στο limit down και στο -29,86%, με φόντο τις 1,2 δισ. νέες μετοχές που εισήχθησαν την περασμένη Πέμπτη 23/12 μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Στην ευρύτερη αγορά, μεγάλες απώλειες 21,99% κατέγραψε η Κέκροπας με ισχυρό όγκο 421.803 τεμάχια πέφτοντας στα 1,88 ευρώ που είναι χαμηλό έξι περίπου μηνών, με φόντο τη δυσμενή φημολογία για την έκταση των 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου).
Μεγάλο άδειασμα στον Κέκροπα
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «η ιστορία του Κέκροπα κρατάει 30 ολόκληρα χρόνια και θυμίζει λίγο το παραμύθι με τον λύκο και τα πρόβατα. Ακόμα μια παράταση στην απόφαση με τους μετόχους και τους κερδοσκόπους να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 23 Ιανουαρίου του 2022 μιας και η απόφαση θα έρθει από 7μελές τμήμα».
Κατά τα λοιπά, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν επίσης μετοχές όπως Εκδόσεις Λιβάνη (-20%), Αγρ. Οίκος Σπύρου (-15,63%), ΑΝΕΚ, Intralot, Ίντεργουντ, Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ, ΑΒΕ, Έλαστρον, Inform Λύκος κ.α. Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι Επίλεκτος (κίνηση ασανσέρ με αυξημένο trading), Ιντεάλ, Προοδευτική, Premia Properties, Medicon, Παΐρης, ΕΚΤΕΡ και Intercontinental. Στο σύνολο της αγοράς 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.