Στην κατεύθυνση της συνεδρίασης του συμβουλίου NATO – Ρωσίας πιέζει ο γγ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εμπέδωση της πολυκαναλικής επικοινωνίας Δύσης – Μόσχας, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί το μείζον στις σχέσεις NATO – Ρωσίας και αντανακλάται ακόμα και στην πορεία των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. Η διάχυση της έντασης από τη γεωπολιτική στη γεωοικονομία και οι φόβοι στρατιωτικοποίησης, αποτελούν ενδείξεις κορύφωσης της έντασης και συνήθως σημείο έναρξης διαβουλεύσεων.
Υπ αυτό το πρίσμα και μετά τη συνάντηση και την επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν και αφού ολοκληρώθηκε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συνεδριάσει το συμβούλιο NATO-Ρωσίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πιέζει για την ενεργοποίησή του εντός του Ιανουαρίου, παραβλέποντας τα προαπαιτούμενα που ζητά η Μόσχα.
Συμβούλιο NATO – Ρωσίας
Το Συμβούλιο NATO – Ρωσίας ενδέχεται να συνεδριάσει μέσα στον Ιανουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές το Σάββατο, όμως η Μόσχα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί γι’ αυτό.
Αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο αυτό τη 12η Ιανουαρίου και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για το ζήτημα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη μελετάται, με τη διάταξη και την ημερομηνία των συνομιλιών να εκκρεμεί να οριστικοποιηθούν.
Πάντως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Αγωνιστική γυμναστική
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί «ανησυχία» στη Δύση εδώ και εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Ρωσία αξιώνει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορηματικής εγγύησης πως δεν θα υπάρξει εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO.
Ο Οργανισμός απορρίπτει το αίτημα αυτό· πάντως, ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να γίνει συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας.
Το σχήμα αυτό είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε, όλες οι προσπάθειες να οριστεί η ημερομηνία νέων συνομιλιών έχουν αποδειχθεί άκαρπες.
Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συμβουλίου, θέτοντας έναν όρο που ειδικά τα κράτη μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.
Οι όροι αυτοί, είναι γνωστό ότι συναντούν ισχυρές αντιστάσεις, ωστόσο τίθενται στο πλαίσιο της στρτηγικής ανάπτυξης μαξιμαλιστικών θέσεων στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να βελτιωθεί η θέση εκκίνησης κάθε πλευράς.