Την από καιρό προαναγγελθείσα παραίτησή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, αφού είχε πρωτύτερα εκλεγεί ο διάδοχός του στην προεδρία του κόμματός του.
Το δρόμο για την ανάδειξη του Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι ως νέου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε ο Ζόραν Ζάεφ, αφού παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, σε συνέχεια της αποχώρησής του από την ηγεσία του SDSM.
Ο Ζάεφ κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επέλεξε τον διάδοχό του και πέρασε το δαχτυλίδι και ότι θα συνεχίσει να ελέγχει τα πράγματα από το παρασκήνιο.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε επισήμως την Τετάρτη, σε μια κίνηση που είχε ανακοινώσει μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Ζάεφ που είχε αρχικά παραιτηθεί αμέσως μετά την παταγώδη ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές αναγκάστηκε να επανακάμψει για να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας καθώς η αντιπολίτευση βρήκε χώρο για να καταθέσει πρόταση μομφής που θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς. Έτσι, ο Ζάεφ επέστρεψε δρομολογώντας την ομαλή διαδοχή του.
Ο Ζάεφ πρόκειται να αντικατασταθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος εξελέγη αρχηγός του SDSM στις 13 Δεκεμβρίου.
Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να δεχθεί επισήμως την παραίτηση Ζάεφ την Πέμπτη.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι πρέπει να παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών που ελέγχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 μελών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν την πλειοψηφία — αποφεύγοντας πρόωρες εκλογές — αφού συνήψαν συμφωνία με ένα μικρό αλβανικό κόμμα για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα ελέγχει 64 έδρες.
Αφού λάβει την εντολή, ο 47χρονος Κοβατσέφσκι θα έχει 20 ημέρες για να προτείνει νέα κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, απ όπου θα λάβει εκ ψήφο εμπιστοσύνης.
Το νέο του υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εκλεγεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Ο Ζάεφ ήταν αρχηγός του SMSM από το 2013 και εξελέγη πρωθυπουργός το 2016. Από εκεί, αφού συνήψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενέταξε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ. Παρ όλα αυτά δεν κατάφερε να εκκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με της ΕΕ, εξαιτίας του veto της Βουλγαρίας.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, VMRO-DPMNE, προσπαθεί διαρκώς να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, επενδύοντας σε έξαρση του εθνικισμού και διατηρώντας σταθερές σχέσεις με τη Μόσχα.
Τώρα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση και ότι υποχρεούται να τη λάβει μέσω εκλογών.