Αναποτελεσματικά έναντι της Omicron, αποδεικνύονται τα περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, σύμφωνα όμως με τις εργαστηριακές μελέτες, ενώ αναμένονται και οι κλινικές. Δύο μόνο σκευάσματα διατηρούν υψηλή αποτελεσματικότητα, αλλά μόνο το ένα είναι εμπορικά διαθέσιμο και το άλλο βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης.
Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες.
Τα νέα δεδομένα δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία, καθώς η περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής πρόσβαση σε ικανές θεραπείες αναμένεται να εντείνει την πίεση στα συστήματα Υγείας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις χώρες με γηρασμένο πληθυσμό.
Οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματα τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το «Nature».
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, πιθανώς να μην μπορούν να «ποντάρουν» στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα. Τα αντισώματα αυτά είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.
Ήδη η αμερικανική Regeneron, παραδέχεται ότι τα μονικλωνικά αντισώματα που έχει αναπτύξει έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.
Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον, το sotrovimab της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.