Παρά το -1,19% της χθεσινής συνεδρίασης και παρά το σερί των πέντε πτωτικών ημερών στις έξι τελευταίες έως σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε τα φοβικά του σύνδρομα και την αδυναμία ταύτισης με το διεθνές κλίμα, υστερώντας καταφανώς στην αντίδραση.
- Μοιρασμένο το ταμπλό παρά το +0,49% του Γενικού Δείκτη
- Προβληματισμός από το νέο άδειασμα -3,48% στη Lamda Development
Σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν αντίδραση έως 1,80%, με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου σε κέρδη άνω του 1,30%, το Χ.Α. έκλεισε μόλις στο «φτωχό» +0,49% με το Γ.Δ. στις 881,19 μονάδες. Μια επιβεβαίωση ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι εξαιρετικά ευάλωτη, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν νέα ρίσκα, οπότε οτιδήποτε λαμβάνει χώρα είναι αποκλειστικά βραχυχρόνιας στόχευσης κίνηση.
Μάλιστα, παρά τα κέρδη του Γ.Δ. το ταμπλό είχε μεικτή εικόνα, τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο. Στο χώρο του Large Cap έντεκα μετοχές είχαν άνοδο και έντεκα πτώση, ενώ τρεις ήταν αμετάβλητες, ενώ στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, 58 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 55 με πτώση.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.115,44 μονάδες με άνοδο 0,69%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.496,62 μονάδες με άνοδο 0,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 567,13 μονάδες με άνοδο 1,83%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,34 εκατ. ευρώ, με τα 36,7 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap, τα 12,3 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες και μόλις 3,18 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από μετοχές του Mid Cap.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στις τάξεις των επενδυτών υπάρχει ανησυχία και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία. Ολοένα και περισσότερες χώρες διεθνώς λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, κορυφαίες τουριστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη προχωρούν σε μέτρα ακύρωσης πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων, ενώ οι ακυρώσεις ταξιδιών για τις γιορτές παίρνουν καταιγιστική μορφή.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, αποκλείοντας εδώ και καιρό νέο lockdown καθώς (γνωρίζει πως) θα έφερνε οικονομική καταστροφή, ενώ από την άλλη πλευρά η επιδημιολογική εικόνα είναι οριακή και διαρκώς επιδεινούμενη. Μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη, ένας Γόρδιος Δεσμός επώδυνος σε κάθε προσπάθεια επίλυσής του.
Η αγορά δείχνει πως φοβάται νέα περιοριστικά μέτρα αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ ως γνωστόν η ελληνική οικονομία έχει τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό, που φέτος, το 2021, ανέκαμψε σημαντικά συγκριτικά με το 2020, αλλά έφτασε μόλις στο 50% των επιδόσεων του 2019.
Τα πάντα είναι ρευστά για όλη την «αλυσίδα» της οικονομίας, την κατανάλωση, την εστίαση, τη διασκέδαση, τον τουρισμό, κάτι που αντανακλάται απόλυτα και στα φοβικά σύνδρομα που δείχνει το χρηματιστήριο. Έτσι, στις λιγοστές συνεδριάσεις που απομένουν έως τη λήξη του έτους και με τους ισχυρούς ξένους να έχουν κλείσει βιβλία, ρηξικέλευθες διαφοροποιήσεις στην εικόνα της αγοράς δεν αναμένονται.
Προβληματισμός για την Lamda Dev
Σήμερα στο χώρο του FTSE 25 στήριξη στο Γ.Δ. με άνοδο πλέον του 2% παρείχαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν επίσης οι Alpha Bank (+1,94%), OTE (+1,54%) και Viohalco (+1,40%). Στον αντίποδα, απώλειες που ασφαλώς προβληματίζουν (-3,48%) είχε η Lamda Development που διακίνησε και ισχυρό όγκο σχεδόν 300 χιλ. τεμαχίων, με τζίρο 2,06 εκατ. ευρώ και κλείσιμο στα 6,80 ευρώ, όχι μακριά από τα χαμηλά 9μήνου (6,78 ευρώ) που βρέθηκε την προηγούμενη Τρίτη 14 Δεκέμβρη.
Η εικόνα της μετοχής προβληματίζει, ειδικά αν συνδυαστεί με όλες τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, τις αποχωρήσεις στελεχών αλλά και το «θολό» τοπίο στο όλο project. Γενικότερα, η εικόνα της μετοχής σε καμιά περίπτωση δε μαρτυρά και δεν… συνηγορεί στο ότι έχει ξεκινήσει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, ούτε δείχνει ότι δικαιολογεί όλο το ντόρο που είχε προηγηθεί… Αυξημένες πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν επίσης οι Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Jumbo έχασε 1,91%.
Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη άνω του 2% είχαν οι Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο Computers και Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Attica Bank και Intrakat.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Intralot (+7,69%), ANEK, ΣΙΔΜΑ, Quality & Reliability, MIG, Κλουκίνας Λάππας και Frigoglass, ενώ χαμηλότερα έκλεισαν οι Επίλεκτος, Μύλοι Λούλοι, Φιερατέξ, Revoil, Μοτοδυναμική, Σωλ. Τζιρακιάν και Αλουμύλ.