Προσπάθεια να ισορροπήσει σε λεπτό στρώμα πάγου μεταξύ της προβολής βούλησης για την ανάσχεση της πανδημίας και αποφυγής του φόβου για ένα νέο lockdown καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα μένει εκτός PEPP, το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και η ανάπτυξη δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το νέο χρέος.
Έτσι, τη στιγμή που το τείχος ανοσίας υποχωρεί λόγω της φθίνουσας αποτελεσματικότητας των εμβολίων και της εμφάνισης της Omicron, ενώ μελέτες καταδεικνύουν τις πεπερασμένες αντοχές του ΕΣΥ και τους υπερβάλλοντες θανάτους λόγω ελλιπούς περίθαλψης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιμένει να αρνείται το lockdown, ενώ παράλληλα αναφέρεται ασαφώς σε… νέα μέτρα.
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορoνοϊού φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.
«Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν την πιθανή επικράτηση της «Όμικρον».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι επί του παρόντος κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ενώ καταγράφεται μια ύφεση σε κρούσματα και νοσηλείες.
Από την άλλη, όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον προβληματίζει τους ειδικούς, γι’ αυτό και ελήφθησαν μέτρα σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες, με στόχο να καθυστερήσει η επικράτηση του νέου στελέχους, ώστε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να ληφθούν περισσότερα δεδομένα.
Auditor’s note
Στην Ευρώπη, πάντως, η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν αυστήροτερα μέτρα και lockdown. Μετά την Αυστρία, έρχεται η Ολλανδία, με τον Μαρκ Ρούτε να ανακοινώνει αυστηρό lockdown χθες Σάββατο. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε πολιτική δίνη μόνο και μόνο επειδή άνοιξε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ Γαλλία και Ιρλανδία επιβάλλουν περιορισμούς στην εστίαση. Επίσης, Γαλλία και Γερμανία έκλεισαν τα σύνορα για Βρετανούς τουρίστες.Η Ελλάδα, έλαβε μεν νέα μέτρα, αλλά πολύ πιο χαλαρά από αυτά που ανακοίνωσαν άλλες χώρες, ενώ η επίβλεψη της εφαρμογής τους είναι εξαιρετικά προβληματική. Με δεδομένο ότι η εμβολιαστική δυναμική για την τρίτη δόση και τους νέους αρχικούς εμβολιασμούς δεν είναι η προσδοκώμενη, όλα δείχνουν ότι το νέο κύμα θα είναι ισχυρότερο από τα προηγούμενα. Πρόβλημα υπάρχει πλέον με την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ, τόσο για την Omicron όσο και γενικότερα, γεγονός που υπονομεύει την πολιτική διαρκούς καταγραφής σε επίπεδο κοινωνίας.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και να αποφύγει τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η χώρα από τον Μάρτιο θα βρεθεί εκτός PEPP, ενώ υπάρχει ρήτρα αναγκαστικής προσφυγής στον ESM σε περίπτωση εκτροχιασμού των προβλέψεων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει ακόμα και τέτοια συζήτηση, καθώς το πολιτικό κόστος θεωρείται ότι θα είναι τέτοιο που θα υπονομεύσει καθοριστικά τις πιθανότητες επανεκλογής.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ περνάει από τον ESM
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης των συστημάτων Υγείας μέσω του ESM, το PCS:
Συμφωνήσαμε σήμερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους τυποποιημένους όρους της Υποστήριξης για την Πανδημική Κρίση, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για ποσά 2% του ΑΕΠ του αντίστοιχου μέλους στο τέλος του 2019, ως σημείο αναφοράς, για τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης της άμεσης και έμμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19. Χαιρετίσαμε επίσης τις προκαταρκτικές αξιολογήσεις των ιδρυμάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για πρόσβαση σε αυτό το μέσο.
Συμφωνούμε με την άποψη των ιδρυμάτων ότι όλα τα Μέλη του ESM πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της Υποστήριξης για την Πανδημική Κρίση.