Δεν είναι η Omcron αλλά η Δέλτα που αναγκάζουν τη μια μετά την άλλη της κυβερνήσεις στην Ευρώπη να επαναφέρουν σκληρά και οριζόντια μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, προκαλώντας εκ νέου φόβο για τις οικονομικές επιπτώσεις και αβεβαιότητα για τη συνέχεια.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε σκληρό lockdown από την Κυριακή, ακολουθώντας την Αυστρία, ενώ ο Ιρλανδία επιβάλλει περιορισμούς σε ωράριο και άτομα στην εστίαση. Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον βιώνει τη μεγαλύτερη ανταρσία των Τόρις καθώς προσπαθεί να επιβάλλει νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας και ταυτόχρονα η αποδοχή του φθίνει και το πολιτικό του κεφάλαιο εξανεμίζεται.
Τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη υποφέρουν, οι νεκροί αυξάνονται και ο πληθωρισμός καλπάζει. Η Ευρώπη μπαίνει στην τέλεια καταιγίδα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να παράσχει κεφάλαια. Η παραλλαγή Δέλτα είναι αυτή που με την οξύτητά της οδηγεί τους ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία, ενώ η Omicron που τώρα αποκτά δυναμική αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση πριν υπάρξει ύφεση, καθώς πλήττει ευκολότερα εμβολιασμένους, αλλά με ηπιότερη συμπτωματολογία. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν έρευνες, η ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται είναι αντιστρόφως ανάλογη με τους ασθενείς που τη λαμβάνουν, που συνεπάγεται αύξηση θανάτων ακόμα και από ηπιότερη νόσηση, λόγω ελλιπούς περίθαλψης.
Σφίγγει ο κλοιός
Το κλίμα που δημιουργείται δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς το οικονομικό κόστος και οι κοινωνικές αντιδράσεις θα βαρύνουν από τη μια, ο κίνδυνος κατάρρευσης των υποδομών Υγείας θα περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές των κυβερνώντων.
Η δυναμική που διαμορφώνεται υπονομεύει την αξιοπιστία των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί έως τώρα, ενώ εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και επαναφέρει στο τραπέζι, επιτακτικά, την ανάγκη για θεραπείες σε όλα τα στάδια του κορονοϊού, εντός και εκτός νοσοκομείων.
Η ανάγκη για ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες δεν μπορεί να βασιστεί στα προληπτικά μέτρα, αλλά απαιτείται η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, το οποίο θα γεννηθεί όταν η αντιμετώπιση του κορονοϊού γίνεται σε όρους βαριάς ίωσης έως και ελαφριάς πνευμονίας. Σε διαφορετική περίπτωση κάθε έξαρση θα γεννά ρίσκα και αναταραχές.
Σκληρό lockdown στην Ολλανδία
Σε καθεστώς σκληρού lockdown μπαίνει η Ολλανδία από τις 5 το πρωί της Κυριακής, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Το lockdown ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου.
«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.
«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο», είπε ο Ρούτε.
Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση υιοθετώντας τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων, για να προλάβει μια νέα έκρηξη κρουσμάτων που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη Όμικρον. Η σύσταση αφορά το κλείσιμο όλων των τομέων, πλην των αναγκαίων καταστημάτων, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
«Λουκέτο» θα βάλουν τα γυμνάσια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ τα δημοτικά έχουν ήδη κλείσει από τις 17 Δεκεμβρίου, χωρίς να αναμένεται δια ζώσης επαναλειτουργία τους έως τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, περιορισμοί θα τεθούν και στις εξωτερικές συναθροίσεις σε έως και δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά. Παράλληλα, θα υπάρξει σύσταση για τους κατοίκους να μην δέχονται επισκέψεις ατόμων που ανήκουν σε πάνω από δύο νοικοκυριά την ημέρα. Εξαίρεση θα υπάρχει για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου (ανήμερα των Χριστουγέννων και την επομένη0 όπου θα επιτραπούν έως και τέσσερις επισκέπτες σε κάθε σπίτι Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για την Πρωτοχρονιά και την παραμονή.
Σε κυβερνητική κρίση ο Τζόνσον
Ο Λόρδος Φροστ, ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, παραιτήθηκε, καταφέρνοντας πλήγμα στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που ήδη πλήττεται από έρευνες και εσωτερικές διαμάχες για την αντίδραση στο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κίνηση του Φροστ πυροδοτήθηκε από την αυξανόμενη «απογοήτευσή» του με την κατεύθυνση της πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Φροστ, μάλιστα, φέρεται να έχει υποβάλλει την παραίτησή του πριν από μια εβδομάδα, αλλά ο Τζόνσον τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον επόμενο μήνα.
Η αποχώρηση του Φροστ προκλήθηκε από την εισαγωγή των λεγόμενων μέτρων του Σχεδίου Β — συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων εμβολίων — για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της παραλλαγής όμικρον.
Με τις λοιμώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται και τους επικεφαλής επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν ότι τα κρούσματα στην Αγγλία θα μπορούσαν να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες την ημέρα, οι εικασίες είναι έντονες ότι το υπουργικό συμβούλιο συζητά περαιτέρω μέτρα lockdown.
Ιρλανδία: Νέα μέτρα στην εστίαση
Τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ιρλανδία θα κλείνουν στις 8 μ.μ. κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.
Η ώρα κλεισίματος ισχύει από τη Δευτέρα έως τις 30 Ιανουαρίου για παμπ, εστιατόρια, αθλήματα, θέατρα, κινηματογράφους και πολιτιστικές συγκεντρώσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Micheal Martin σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής.
Οι επιδημιολόγοι είχαν συστήσει στις 5 μ.μ. ώρα κλεισίματος.
Η μέγιστη χωρητικότητα θα μειωθεί στο μικρότερο από 50% ή 5.000 για υπαίθριες εκδηλώσεις και 50% ή 1.000 για εσωτερικούς χώρους.
«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, αυτό το νέο στέλεχος θα αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική απειλή για το σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ, αλλά και μια απειλή για όλη την κοινωνία και την οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε περισσότερα από 3.628 νέα κρούσματα την Παρασκευή με την omicron να αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των νέων κρουσμάτων.
Νέα μέτρα στη Γαλλία
Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον.
Oπως ανακοινώθηκε, για την περίοδο των εορτών, απαγορεύονται τα μεγάλα πάρτι σε δημόσιους χώρους αλλά και τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για τους πολίτες, εμβολιασμένους ή μη, υπάρχει σύσταση να κάνουν ένα σελφ τεστ προτού συναντηθούν στα πρωτοχρονιάτικα πάρτι.
Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη χώρα με το υγειονομικό πάσο ενώ μειώνεται και το διάστημα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους τέσσερις μήνες από πέντε.
Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει τα μέτρα ενόψει του πέμπτου κύματος της Covid-19 αλλά και της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.
Μέτρα… εκτός τόπου στην Ελλάδα
Ενώ η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την προάσπιση των συστημάτων Υγείας, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις να ενισχύσει την κοινωνική ευαισθητοποίηση, χωρίς ωστόσο ουσιαστικά αποτελέσματα.
Έτσι, αντί για περιορισμούς στην εστίαση και αυστηροποίηση των ελέγχων, η κυβέρνηση εξέδωσε NOTAM για έλεγχο των εισερχομένων ταξιδιωτών με PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών. Στην πραγματικότητα ούτε αυτά τα μέτρα θα τηρηθούν, καθώς οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου έχουν ατονήσει και είναι κυρίως ad hoc.