Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για αναρίθμητες παραβιάσεις της ασφαλούς πρόσβασης σε δικτυακές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές και απώλειες για τους παθόντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μονάχα τους 10 πρώτους μήνες του 2021, από τις ελληνικές τράπεζες κλάπηκαν 40 εκατ. ευρώ!
Η πάγια στρατηγική των απατεώνων είναι να κλέβουν τα διαπιστευτήρια πρόσβασης στις δικτυακές υπηρεσίες και να πραγματοποιούν κακόβουλες συναλλαγές. Υπάρχει όμως τρόπος να αποτραπεί η δράση των ψηφιακών απατεώνων εάν αυτοί έχουν κλέψει όλα τα στοιχεία πρόσβασης σε ένα account;
Ασφάλεια ακόμα και με κλεμμένα διαπιστευτήρια!
Σύμφωνα με εταιρεία Quadible, που ίδρυσαν Έλληνες επιστήμονες και έχει έδρα το Λονδίνο, τρόπος όχι μόνον υπάρχει, αλλά η λύση της εταιρείας είναι και ιδιαίτερα αξιόπιστη.
Η λύση συνιστά μία «συμπεριφορική ταυτοποίηση» (behavioural authentication) του χρήστη, δηλαδή την εξέταση του τρόπου «χρήσης» των στοιχείων πρόσβασης και τη σύγκριση αυτού του τρόπου χρήσης με τον μέχρι τότε τρόπο χρήσης. Με βάση μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα μπορεί με τον τρόπο αυτό να καταλάβει σε πραγματικό χρόνο ότι ο χρήστης που επιχειρεί να εισέλθει στο account δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του, και έτσι να αποτρέψει την κακόβουλη πρόσβαση.
Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη είναι βιομετρικά, αλλά και συμπεριφορικά, όπως η χρήση πληκτρολογίου, ποντικιού και σάρωσης οθόνης, ο τρόπος που κρατούν ένα τηλέφωνο, η τοποθεσία χρήσης κ.α., και αυτά μπορούν να συγκριθούν σε πραγματικό χρόνο με το μοναδικό προφίλ που έχει δημιουργηθεί για κάθε πελάτη – χρήστη και φυλάσσεται (ανώνυμα) από τον πάροχο.
Η λύση της Quadible μπορεί να λάβει υπόψη της περισσότερα από 14 μοναδικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του χρήστη, πάντα με τη συγκατάθεσή του και με σεβασμό στη νομοθεσία περί προσωπικού απορρήτου.