Λύση strictly in the… box προωθεί ο Γιάννης Στουρνάρας στην ΕΚΤ προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη χρηματοδοτική γέφυρα που θα αποτρέψει νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, διασφαλίζοντας παράληλλα τη διατήρηση του country risk σε χαμηλά επίπεδα.
Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το PEPP θεωρείται ειλημμένη. Αυτό άλλωστε έχουν προεξοφλήσει και οι αγορές, εκτοξεύοντας τις αποδώσεις των ελληνικών χρεογράφων στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η Ελλάδα δύνατα να επωφεληθεί μόνο από τα “απομεινάρια” του PEPP.
Όπως ασναφέρουν Bloomberg και Reuters, Ελλάδα θα επωφελείται πλέον μόνο από την επανεπένδυση των κερδών του PEPP, καθώς το ενδεχόμενο waiver για το νέο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί δεν φαίνεται πιθανό. Αποφάσεις αναμένονται στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί τελικά η εκπνοή του PEPP, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.
Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι εκ νέου επιλέξιμα όταν η χώρα επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται νωρίτερα από τα τέλη του 2022 και είναι πιθανότερο μετά τις εκλογές του 2023. Πόρτα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να προσφέρει και ο ESM, αλλά θα απαιτούνται η υπαγωγή σε πρόγραμμα, κάτι που συνεπάγεται νέο Μνημόνιο και ισοδυναμεί με πολιτική “αυτοκτονία”.
Το patch του Στουρνάρα
Έτσι. το σενάριο που προωθεί ως εναλλακτική λύση ο Γιάννης Στουρνάρας εστιάζει στην δυνατότητα ενίσχυσης της ποσόστος επί των κερδών που θα αποδίδεται σε αγοές ελληνικών ομολόγων. Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδας είναι να καλυφθεί το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του 2022 που ανέρχεται στα 20 δισ., ώστε να μην προκύψει τρύπα. Πρακτικά, αυτό δεν είναι δύσκολο καθώς μεγάλο μέρος των νέων εκδόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, όσο θα είναι ακόμα ενεργό το PEPP. Για το δεύτερο σκέλος απαιτούνται προσαρμογές που θεωρούνται χαμηλού ίχνους και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε τεχνικό επίπεδο με ελάχιστες πολιτικές παρεμβάσεις και στο πλαίσιο του γενικότερου υποστηρικτικού κλίματος, στο πλαίσιο της ΕΚΤ.
Κλειδί για τη διαπραγμάτευση αυτή είναι η διατήρηση του θέματος στο πλαίσιο της ΕΚΤ. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχόμενη ανάδειξή του σε πολιτικό επίπεδο, θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση οδηγώντας σε διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group και σε συμφωνία στο Eurogroup, που θα έκανε ακόμη πιο περίπλοκη τη διαδικασίασ.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η διατήρηση των ελληνικών ομολόγων ως collateral για τις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών. Ο Γιάννης Στουρνάρας διεκδικεί εκεί ενιαία παράταση έως το τέλος του 2023, υπάρχουν όμως και αντίρροπες δυνάμεις στο πλαίσιο της ΕΚΤ.
Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εμπνέει ανασφάλεια στους επενδυτές με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να έχει σκαρφαλώσει στο 1,36%(!) Η αγορά θα επαναξιολογήσει την κατάσταση με βάση την έκβαση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη. Στη νέα στάση θα παίξει ρόλο τόσο το συνολικό ποσό των αγορών, το οποίο αναμένεται να μειωθεί προοδευτικά, αλλά δύσκολα θα ανακοινωθεί κάτι τέτοιο τόσο νωρίς.