Το ζήτημα της ελευθείας του Τύπου και μάλιστα στη Δύση επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς βρετανικό Διαστήριο επιτρέπει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ προκαλώντας αντιδράσεις και θέτοντας τον Τζο Μπάιντεν μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις, ενόψει της Συνόδου για τη Δημοκρατία.
Υπέρ της έφεσης της αμερικανικής κυβέρνησης για την έκδοση του Ασάνζ αποφάνθηκε βρετανικό δικαστήριο. Η απόφαση αυτή επαναφέρει το ζήτημα Ασάνζ στην κεντρική πολιτική ατζέντα και ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη Διεθνή Αμνηστία και τις οργανώσεις δικαιωμάτων, καθώς τα διεθνή media. Πρόκειται μεν για απόφαση εφετείου, αλλά δεν είναι τελεσίδικη, φέρνει όμως το ζήτημα ένα βήμα πιο κοντά στην τελική κρίση.
Η υπόθεση θα επιστρέψει τώρα στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates, όπου το αίτημα έκδοσης θα πρέπει να σταλεί στην Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Priti Patel για επανεξέταση.
Ο Ασάνζ μπορεί ακόμα να ασσκήσει έφεση στην απόφαση της Παρασκευής, εμπλέκοντας έτσι το Ανώτατο Δικσατήριο. Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργήσει προηγούμενο, γεγονός που το καθιστά νομικά… ευαίσθητο.
Ο 50χρονος ερευνητής-δημοσιογράφος και δημιουργός των Wikilewaks παραμένει υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2019, όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 εβδομάδων. Επίσης, έχει διαταχθεί η κράτηση του εν αναμονή της έκβασης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω ανησυχιών ότι θα διαφύγει. Ο Ασάνζ παραμένει για πάνω από δύο χρόνια στη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh.
Πριν την καταδίκη του, ο Ασάνζ παρέμενε για χρόνια έγκλειστος στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου τελικά και συνελήφθη μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, είπε ότι η νομική τους ομάδα θα ασκήσει έφεση “το συντομότερο δυνατό,
σημειώνοντας ότι πρόκειται σοβαρή δικαστική πλάνη.”
Πριν από τη διαδικασία, η Μόρις εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ασαάνζ θα μπορούσε να περάσει τα Χριστούγεννα σπίτι του, με ανάρτηση ανάρτηση στο Twitter.
Κατακραυγή για την απόφαση
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έσπευσαν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Nils Melzer, ο οποίος είναι ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στην DW ότι ήταν απογοητευμένος, ειδικά με την Παρασκευή που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Είναι απογοητευτικό φυσικά, ειδικά να λαμβάνουμε τέτοια καταστροφικά νέα την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
γιατί αυτή η απόφαση έρχεται ξεκάθαρα ενάντια σε οτιδήποτε πρεσβεύει η οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Μέλζερ είπε ότι είχε ερευνήσει προσωπικά την υπόθεση του Ασάνζ και είπε ότι υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τα ανθρώπινα δικαιώματά του παραβιάζονται συστηματικά σε όλα τα στάδια κάθε νομικής διαδικασίας στην οποία έχει εκτεθεί».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρότειναν επίσης στη νομική ομάδα του Ασάνζ να τονίσει τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκώντας αντίθετες προσφυγές στην απόφαση του Ιανουαρίου.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» στην υπόθεση Ασάνζ είναι ελευθερία του Τύπου, λέει ο Νιλς Μέλζερ του ΟΗΕ
Ο Cristophe Deloire, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας και γενικός διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε την απόφαση.
Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση;
Ο Αυστραλός καταζητείται για 18 κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 175 ετών εάν καταδικαστεί.
Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks το 2010 500.000 απόρρητωμν αρχείων που περιγράφουν λεπτομερώς πτυχές στρατιωτικών εκστρατειών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται επίσης ότι βοήθησε την αναλύτρια πληροφοριών Chelsea Manning να κλέψει τα έγγραφα του 2010 προτού αποκαλύψει εμπιστευτικές πηγές σε όλο τον κόσμο.
Η Μάνινγκ έλαβε χάρη από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος της δεύτερης τετραετούς θητείας του. Ωστόσο, παρέμεινε στη φυλακή από τον Μάιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020 επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικστηρίου.
Ο Ασάνζ και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η παρατεταμένη δίωξη του του έχει πολιτικά κίνητρα.
Οι υποστηρικτές του τον βλέπουν επίσης ως δημοσιογράφο που έριξε φως σε πιθανά εγκλήματα πολέμου.