Χάνοντας το ράλι αντίδρασης Δευτέρας και Τρίτης όταν οι διεθνείς δείκτες – σε Ευρώπη και Wall Street – ενισχύθηκαν έως και 5%, το ελληνικό χρηματιστήριο βελτίωσε έκτοτε μερικώς την εικόνα του και λόγω απουσίας πωλητών, έκλεισε θετικά το πενθήμερο.
- Συντήρηση στο Χ.Α. στο κατώφλι των 900 μονάδων
- Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα, λόγω απόσυρσης πωλητών
- Πτώση 36,6% στην αξία συναλλαγών το 5ήμερο
- Μεικτή εικόνα στο ταμπλό με 55 ανοδικές και 54 πτωτικές μετοχές
- Μόλις 3.061 τεμάχια διακίνησε η leader Coca Cola HBC
- Στα 30,51 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος στο Χρηματιστήριο
Μετά την οριακή πτώση 0,10% τη Δευτέρα, την Τρίτη ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,54% (σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κέρδισαν άνω του 3%), την Τετάρτη το Χ.Α. ενισχύθηκε οριακά κατά 0,12%, την Πέμπτη έκλεισε στο +0,60%, ενώ την Παρασκευή εξισορρόπησε με οριακή άνοδο 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898,63 μονάδες αδυνατώντας να υπερκεράσει τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων.
Και τούτο διότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατήλθε στα 48,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 36,6% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 2,21% πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,06%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 11,08%, ο FTSE 25 κερδίζει 11,73%, ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 34,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +12,17%.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,37 εκατ. ευρώ, με τα 6,86 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, ήτοι το 18,48% του συνόλου, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν 30,51 εκατ. ευρώ.
Ασφαλώς με τέτοιες συναλλαγές δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αξιόλογη εξέλιξη ούτε να αλλάξει επίπεδο η αγορά, καθώς οτιδήποτε λαμβάνει χώρα είναι απόρροια του trading και των βραχυχρόνιων κινήσεων κάποιων λιγοστών χαρτοφυλακίων.
Όπως σημειώσαμε και στο σχόλιο της Πέμπτης, το Χ.Α. παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και δομικές αρρυθμίες όταν απουσιάζουν τα ξένα χαρτοφυλάκια, έχοντας μάλιστα καταστεί μια από τις πλέον ρηχές αγορές της Ε.Ε. και συνάμα μια αγορά που δεν αντανακλά τις εξελίξεις στην οικονομία, και τις επιχειρήσεις.
Η «γύμνια» της ελληνικής αγοράς βγαίνει στην επιφάνεια σε κάθε συγκυρία που τα ξένα χαρτοφυλάκια διακόπτουν τις πρωτοβουλίες τους, όπως έχει γίνει το τελευταίο 10ήμερο, μετά το κλείσιμο των βιβλίων των διεθνών… κωδικών. Όγκοι και τζίροι έχουν πέσει στο ναδίρ, με την αγορά να συνεχίζει να βολοδέρνει σταθερά κάτω από τις 900 μονάδες, αδυνατώντας ακόμη να υποσκελίσει τη ζημιά από τη μετάλλαξη Όμικρον.
H εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 αξιοσημείωτο είναι ότι η leader Coca Cola HBC διακίνησε μόλις 3.061 τεμάχια και ο ΟΛΠ μόλις 3.163 τεμάχια! Γενικώς, όγκοι και τζίροι ήταν μειωμένοι σε όλο το ταμπλό. Κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν μόνο οι ΕΛΠΕ και Aegean Airlines, πιστοποιώντας την ακινησία.
Στον Mid Cap ξεχώρισε το +3% της Cenergy Holdings, αλλά και το +1,39% της Fourlis. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι Quest Συμμετοχών, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν οι Λεβεντέρης, Ιντερτέκ, Quality & Reliability, Ιατρικό Αθηνών, ΕΛΒΕ, Εβροφάρμα, Ελινόιλ, Χαϊδεμένος, ΕΚΤΕΡ, Κλουκίνας Λάππας, Ίντεργουντ και Moda Bagno.
Πτώση είχαν τίτλοι όπως Νάκας, Lavipharm, ΣΙΔΜΑ, Entersoft, Ελγέκα, Sato, Βιοτέρ, Frigoglass, Epsilon Net, Σωλ. Τζιρακιάν, Κέκροπας, Flexopack, Επίλεκτος και CPI. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία με 55 ανοδικές και 54 πτωτικές μετοχές.
Movers & Shakers
Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Ο Γ.Δ. «αδικεί» την αγορά
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας. Στον αντίποδα, η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας.
Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα».
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές.
Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό».
Η τεχνική εικόνα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της «όμικρον» ξαναμπαίνοντας σε τάση. Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα. Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες. Τα δύσκολα για τους αγοραστές πάντως ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό κενό της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών.
Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση».