Συνεχίζει να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και αρρυθμίες το ελληνικό χρηματιστήριο, αποκαλύπτοντας τη δομική ανισορροπία που το διέπει: Η απουσία των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων κατέστησε τη συνεδρίαση πρακτικά ως μη γενόμενη, καθώς ο τζίρος εξαφανίστηκε.
- Πλήρης ακινησία με διακύμανση 5 μονάδων σε 7ωρη συνεδρίαση
- Όγκο μόλις 5 χιλ. τεμάχια διακίνησε η leader Coca Cola HBC
- Μόλις 30,71 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος
- Το 35% του τζίρου της αγοράς ήταν πακέτα
Το Χρηματιστήριο πλέον αποτυγχάνει όχι μόνο να προεξοφλήσει αλλά και να αντικατοπτρίσει την κατάσταση στην οικονομία και τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Το Χ.Α. φαίνεται ότι αδυνατεί να παίξει τον ρόλο του έχοντας καταστεί η πλέον ρηχή αγορά της ΕΕ και βασίζεται σε ξένα ή… παρεμβατικά χέρια.
Η «γύμνια» της ελληνικής αγοράς βγαίνει στην επιφάνεια σε κάθε συγκυρία που τα ξένα χαρτοφυλάκια διακόπτουν τις πρωτοβουλίες τους, όπως έχει γίνει το τελευταίο 10ήμερο, μετά το κλείσιμο των βιβλίων των διεθνών… κωδικών. Όγκοι και τζίροι έχουν πέσει στο ναδίρ, με την αγορά να συνεχίζει να βολοδέρνει σταθερά κάτω από τις 900 μονάδες, αδυνατώντας ακόμη να υποσκελίσει τη ζημιά από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Το Χ.Α. έχασε το ιλιγγιώδες ράλι των διεθνών αγορών τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου ευρωπαϊκοί αλλά και αμερικανικοί δείκτες ενισχύθηκαν έως και 5% μέσα σε ένα διήμερο, ενώ στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης που διεθνώς υπάρχει εξισορρόπηση και ελεγχόμενη διόρθωση, παρουσιάζει επίσης εντελώς αδύναμη εικόνα.
Το μόνο που κατάφερε η αγορά – συνεπικουρία των διεθνών θετικών προσήμων – είναι να αναχαιτίσει τους πωλητές, κάτι που επέτρεψε ακόμη και με πενιχρές συναλλαγές την τεχνική βελτίωση των κύριων δεικτών, με το Γενικό Δείκτη την Πέμπτη να πλησιάζει εκ νέου το όριο των 900 μονάδων.
Μάλιστα, στις περισσότερες συνεδριάσεις του Δεκέμβρη οι συναλλαγές έχουν κατέλθει κάτω από το όριο των 50 εκατ. ευρώ, επίδοση που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμη και ανθεκτική αλλαγή επιπέδου. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/12 ο συνολικός τζίρος ήταν στα 46,91 εκατ. ευρώ, όμως τα 15,90 εκατ. ευρώ, ήτοι το 35% αυτού ήταν πακέτα σε Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Eurobank και ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 30,71 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων μηνών. Ο Γενικός Δείκτης έχοντας εντελώς υποτονική εικόνα και συνολική διακύμανση μικρότερη από 5 μονάδες σε εφτά ώρες συνεδρίαση έκλεισε στις 898,29 μονάδες με άνοδο 0,60% που ήταν και το υψηλό ημέρας. Στο χαμηλό ημέρας είχε βρεθεί έως τις 893,59 μονάδες (+0,08%).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap 14 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, εννέα έκλεισαν με πτώση και δύο αμετάβλητες. Αντιθέτως, στο σύνολο της αγοράς και παρά το ανοδικό κλείσιμο του Γ.Δ. η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 61 ανοδικές και 60 πτωτικές μετοχές. Στους υπόλοιπους δείκτες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.162,41 μονάδες με άνοδο 0,75%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.489,49 μονάδες με νέα πτώση 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 581,95 μονάδες με άνοδο 0,73%. Ήταν η 9η πτωτική συνεδρίαση στις 13 τελευταίες από 22 Νοεμβρίου για τον Mid Cap.
Στον Large Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι OTE, Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Motor Oil, παρέχοντας στήριξη στο Γενικό Δείκτη, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς Financial, Τέρνα Ενεργειακή και ElvalHalcor. Με πτώση έκλεισαν οι Aegean Airlines, Σαράντης, Εθνική, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap θετικά ξεχώρισε η Intrakat με άνοδο 4,76% εν μέσω θετικών εξελίξεων για την εταιρεία ([παράδοση έργου νωρίτερα από το συμφωνημένο), στο +2,24% η Ικτίνος και +1,19% τα Πλαστικά Θράκης. Αντιθέτως, πιέσεις 3,60% δέχτηκε η Κρι Κρι, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Attica Bank, Profile, Intracom Holdings και ΟΛΘ.