Ευοίωνες για την ελληνική οικονομία και υποστηρικτικές για την κυβέρνηση είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης DBRS, καθώς βλέπει ευρεία τάση βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών μεσοπρόθεσμα και μέχρι το 2023.
Η DBRS αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καλλιεργώντας προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου.
Οι προβλέψεις αυτές έχουν αυξημένη βαρύτητα τώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την επιδίωξη του Γιάννη Στουρνάρα για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2022. Αρχικά, όμως ο Χρήστος Σταϊούρας είχε θέσει τον ίδιο στόχο για το 2023…
Το βασικό σενάριο
Στο βασικό της σενάριο, η DBRS Morningstar, αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,7% το 2021, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2022, προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,4% (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου), ενώ το 2023, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα κυμανθεί στο 3,1%.
Ο οίκος προβλέπει επίσης πως η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 15,8% φέτος, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023. Η πανδημία συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον και της αύξησης των κρουσμάτων, που οδηγούν σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, παραμένουν ο βασικός κίνδυνος για το 2022.
Οικονομικά ακίνδυνη η Omicron
Προς το παρόν πάντως θεωρεί απίθανο οι εξελίξεις με τη νέα μετάλλαξη και οι κίνδυνοι όσον αφορά την κινητικότητα ή την βιομηχανία ταξιδιών και ψυχαγωγίας να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να μαθαίνουν να ζουν με αυτούς τους κινδύνους, ενώ εμβόλια και αντιιικά χάπια συγκρατούν τα ποσοστά θνησιμότητας.