Κινήσεις στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της δυναμικής των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας και ασφάλειας κάνει η ελληνική κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει με ζωηρό ενδιαφέρον την ολοένα και στενότερη προσέγγιση με το Ισραήλ.
«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των τριών χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.
Από ελληνικής πλευράς η στόχευση είναι να αναδειχθεί η συνεργασία με το Ισραήλ σε παράγονα διαμόρφωσης νέας ισορροπίας δυνάμεων και χαλιναγώγησης της Τουρκίας, τόσο περιφερειακά όσο και προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η ΄πολυεπίπεδη, ενεργή και διαρκώς διευρυνόμενη της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά εμπεδώνεται υπό την κάλυψη και με τη συναίνεση των ΗΠΑ.
Το κοινό ανακοινωθέν
Το πλέον κρίσιμο σημείο που περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι:
«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους. Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή.»
Ενεργειακά
Δήλωσε επίσης ότι θα συζητηθούν τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.
Το ζήτημα του EastMed, βέβαια, αν και τίθεται διαρκώς από ελληνικής πλευράς, σε αυτή τη φάση μπορεί να εξεταστεί μόνο σε επίπεδο χάραξης, κάτι που προϋποθέτει νέες ισοροπίες με Λίβανο και Ιορδανία, που σε αυτή τη φάση κρίνεται αδύνατο να… πιεστούν. Από την άλλη πλευρά, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η βιωσιμότητα του αγωγού δεν έχει διασφαλιστεί, ούτε προβλέπεται, καθώς η Ιταλία που αποτελεί καίρια διακλάδωση στον αρχικό σχεδιασμό έχει αποτραβηχθεί και δύσκολα θα μπορούσε να ενσωματωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Τουρκία
Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία, ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.
Στο ανακοινθέν της τριμερούς γίνεται εκτενής και σαφής αναφορά στην Τουρκία:
«Μας ανησυχούν οι περιφερειακοί πάροχοι που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων. Η διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και πυραύλων Κρουζ είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε.»