Την πιστοποίηση ότι είναι μια αγορά που αντιμετωπίζει εγγενείς αρρυθμίες και δομικά προβλήματα βάθους και εν γένει διάρθρωσης σε πολλά επίπεδα κάνει (εκ νέου) το ελληνικό χρηματιστήριο, που και σ’ αυτή τη συγκυρία της ολικής επαναφοράς των διεθνών δεικτών, παραμένει ουραγός, ακολουθώντας από μεγάλη απόσταση.
- Κέρδη έως 4% το διήμερο στις μεγάλες ξένες αγορές
- Κατώτερη των περιστάσεων η αντίδραση στο Χ.Α.
Μετά το +1,50% των ευρωπαϊκών δεικτών στη συνεδρίαση της Δευτέρας, σήμερα οι δείκτες των μεγάλων αγορών της ηπείρου «τρέχουν» με επιδώσεις έως και +2,86%, με τους DAX στη Φρανκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι να κυριαρχούν. Την ίδια ώρα, μετά το σημαντικό χθεσινό ράλι, και οι τρεις δείκτες της Wall Street σήμερα καταγράφουν ακόμη πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, με τον Nasdaq να κερδίζει έως 3%, τον S&P 500 στο +2,14% και τον Dow Jones +1,55%!
Το Χ.Α. υστερεί τα μέγιστα και συγκριτικά με τις αγορές του ευρωπαϊκού νότου. Χθες το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 2,16% ενώ σήμερα Τρίτη έκανε νέο ράλι +2,46%, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης, μετά το +2,40% της Δευτέρας κέρδισε 1,36% την Τρίτη.
Πρόκειται για την ολική επαναφορά των διεθνών δεικτών που τείνουν να υποσκελίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη ζημιά από τη μετάλλαξη Όμικρον, που μολονότι αρχικά έφερε πανικό και άκριτες πωλήσεις, φαίνεται πως δεν τρομάζει πλέον το οικονομικό και επενδυτικό σύστημα.
Η Όμικρον δε φοβίζει
Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί μεγαλύτερο ρήγμα στο θέμα της πανδημίας – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους θανάτους και τις σοβαρές παρενέργειες – κάτι που αμέσως οι αγορές σπεύδουν να αναγνώσουν θετικά.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. στη συνεδρίαση της Δευτέρας υστέρησε καταφανώς υποχωρώντας έστω και οριακά με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν σε πτώση, ενώ σήμερα Τρίτη, μολονότι αντέδρασε, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν είχε ανάλογη με το διεθνές κλίμα επίδοση.
Και όλα αυτά, παρ’ ότι υπάρχουν (και εγχώρια) πολύ θετικά νέα, όπως η μεγάλη ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο, τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο 9μηνο και το 3ο τρίμηνο, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα.
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν κλείσει βιβλία από το τέλος του Νοεμβρίου και του 11μήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχό, με το τζίρο να συρρικνώνεται περαιτέρω.
Την περασμένη Πέμπτη 2/12 οι συναλλαγές βυθίστηκαν στα 47,80 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή έφτασαν στα 49,9 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως το 39% ήταν πακέτα, ενώ σήμερα η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 53,99 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα διεθνή χαρτοφυλάκια απ’ ότι έχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες έχουν μεγαλύτερο βάθος και δεν παρουσιάζουν παρόμοιες – έντονες – αρρυθμίες, διατηρώντας τα αντανακλαστικά προεξόφλησης που χαρακτηρίζουν τις «ζωντανές» και ενεργές αγορές.
Η απουσία πωλητών, έφερε αντίδραση
Πάντως, στη συνεδρίαση της Τρίτης το Χ.Α. έβγαλε αντίδραση, βελτιώνοντας την τεχνική του εικόνα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 891,84 μονάδες με άνοδο 1,54%. Η αντίδραση ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών, παρά λόγω καταιγισμού αγοραστών, κάτι που αντανακλάται στον τζίρο, αλλά και στους περιορισμένους όγκους ακόμη και στον FTSE 25.
Ο Large Cap έκλεισε με άνοδο 1,67% παραμένοντας όμως κάτω και από τις 2.150 μονάδες, ο Mid Cap υστέρησε ξανά κλείνοντας με άνοδο μόλις 0,43% έχοντας και έξι μετοχές αμετάβλητες κάτι αρκετά σπάνιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,44% με κλείσιμο στις 577,55 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap μόνο οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης έκλεισαν πτωτικά. Αντιθέτως, η απουσία πωλητών έφερε αντίδραση στους περισσότερους τίτλους, με τη ΔΕΗ να κερδίζει 3,28% ξεχωρίζοντας, άνω του 2% αντέδρασαν οι Alpha Bank, Coca Cola HBC, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ElvalHalcor και Aegean Airlines, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.
Στον Mid Cap ήπια πτώση είχαν οι Πλαστικά Θράκης, AVAX και Quest Συμμετοχών, ενώ στο +2,37% έκλεισε ο ΟΛΘ, με τις Intracom Holdings, Ικτίνος, Έλτον, Τεχνική Ολυμπιακή και ΕΥΑΘ να ενισχύονται άνω του 1%. Στην ευρύτερη αγορά θετικά έκλεισαν οι Logismos, Reds, Ίντεργουντ, ΑΝΕΚ, Δομική Κρήτης, Μινέρβα, Π. Πετρόπουλος, Ιντερτέκ, Unibios και Αγρ. Οίκος Σπύρου, ενώ πιέστηκαν οι Βιοτέρ, ΣΙΔΜΑ, Lavipharm, Intralot, Επίλεκτος, Προοδευτική, Φιερατέξ, CPI, Μουζάκης, Κλουκίνας Λάππας, Ιντεάλ και Frigoglass.
Στο σύνολο της αγοράς 105 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.