Εκρηκτική ανάπτυξη τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση για το τρίτο 3μηνο του 2021 δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, την οποία τροφοδοτούν όμως κυρίως οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίο, ενώ η αύξηση της κατανάλωση ήταν σαφώς ηπιότερη, καταδεικνύοντας την ελλειπτική φύση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3οτρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με το 3οτρίμηνο 2020.
Το «βαρύ χαρτί» για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου ήταν ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2020, εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ενεργειακής κρίσης.
Σήμερα αναμένεται και η έγκριση της 12ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το Eurogroup. Οι υπουργοί θα εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις, πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί προωθώντας μαζικές αποκρατικοποιήσεις και διάσπαση της αγοράς ενέργειας.
Τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.
Το Eurogroup
Σήμερα το απόγευμα, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και θα έχει ως πρώτο θέμα την έκθεση της 12ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται και με την έγκριση εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν διαπιστώει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, αναμένεται να εγκριθεί την εισήγηση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της έκτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP’s) που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συνολικά, στα ελληνικά ταμεία θα εισρεύσουν 767 εκατ. ευρώ, ενώ επιβεβαιώνεται το waiver επί των τόκων για το δάνειο του 2012, για την επαναγορά χρέους.
Με την επιτυχημένη 12η αξιολόγηση, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2022. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει παράλληλα με αυτή την απελευθέρωση να επιτύχει και την επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να επωφελείται από τα προγράμματα της ΕΚΤ.
Λήξη ρήτρας διαφυγής και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί άλλη μια φορά το πλαίσιο διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών κανόνων, μετά τη λήξη της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής του 2023, οπότε και θα επανέλθουν τα όρια και οι δημοσιονομικοί κανόνες, για όλα τα κράτη μέλη.
Η συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά στην κατεύθυνση να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του διαλόγου που αναμένεται να μπει στα βασικά θέματα (δηλαδή την επανεξέταση των κριτηρίων για το έλλειμμα και κυρίως το χρέος) μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου.