Συνεχίζεται το αυξημένο volatility και η κίνηση – ασανσέρ στις αγορές, οι οποίες παραμένουν σε σύγχυση αναφορικά με το μέγεθος του «ρήγματος» που δύναται να προξενήσει η νέα μετάλλαξη του Covid-19, οπότε όλες τις τελευταίες ημέρες εναλλάσσουν τα πρόσημα, ανάλογα με την ειδησεογραφία.
- Ενδοσυνεδριακό trading χαμηλού ρίσκου
- Μεγάλη μείωση των συναλλαγών που έπεσαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ
- Μοιρασμένη εικόνα στο σύνολο του ταμπλό
- Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη, αντίδραση στη Wall Street
Πάντως, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, έως τώρα οι αγορές δείχνουν να διαχειρίζονται σχετικά ψύχραιμα την κατάσταση, καθώς μετά το σοκ της περασμένης Παρασκευής, υπάρχει μερική εξισορρόπηση και δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων. Αυτό που φαίνεται πως προεξοφλούν οι αγορές είναι πως ο χειρισμός της επιδημιολογικής κρίσης έχει περάσει σε διαφορετική «πίστα».
Οι οικονομίες μένουν ανοικτές, ενώ εφαρμόζονται άλλοι μηχανισμοί όπως η κλιμάκωση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και το lockdown για εμβολιασμένους που φαίνεται να εγκολπώνεται η Γερμανία.
Πάντως, τα έως τώρα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Omicron δεν προξενεί τεράστια ή επικίνδυνα συμπτώματα τέτοια που να δύνανται να επιφέρουν πανικό και αλλαγή σκηνικού ευρύτερα. Τα έως τώρα στοιχεία, μολονότι πρόωρα και ελλιπή δείχνουν ότι δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα μετάλλαξη, ενώ οι πιθανότητες συγκλίνουν στο ότι είναι πιο ήπια.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στην επόμενη ημέρα, πέρα από συναισθηματισμούς, πολιτικές αντεγκλήσεις, κοντόφθαλμους καιροσκοπισμούς και παρόμοιες μικροπολιτικές τακτικές. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι οι αγορές είναι… υπερφορτωμένες έτσι κι αλλιώς, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αφορμές ή αιτίες για διόρθωση, ενώ η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχο στοιχείο.
Πτώση τζίρου και μείωση ρίσκου στο Χ.Α.
Εντός αυτών των συνθηκών, το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο για 6η συνεχή συνεδρίαση κλείνει με διαφορετικό πρόσημο συγκριτικά με την προηγούμενη, εν μέσω αυξημένου volatility αλλά και μείωσης ρίσκου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα που οι συναλλαγές μετά από πολλές ημέρες έπεσαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 47,80 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876,89 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, με την αγορά να έχει μεγάλη μεταβολή, έχοντας υψηλό ημέρας στις 11:27 π.μ. στις 879,84 μονάδες (+0,30%) κατόπιν άρχισε να χάνει δυνάμεις πέφτοντας έως το χαμηλό των 869,85 μονάδων (-0,84%) στις 16:07 μ.μ., όμως στο φινάλε μάζεψε σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απώλειες. Στα χαμηλά ημέρας σύσσωμες οι μετοχές του Large Cap κινούνταν πτωτικά, ενώ οι μετοχές που υποχωρούσαν ήταν τριπλάσιες όσων ενισχύονταν, όμως στο τέλος, τουλάχιστον στο σύνολο του Χ.Α. η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 68 ανοδικές και 65 πτωτικές μετοχές.
Εικόνα εξισορρόπησης είχε και ο FTSE 25 που έκλεισε στις 2.101,38 μονάδες (+0,03%), ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,62% στις 1.506,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 565,25 μονάδες με άνοδο 0,30%. Στον Large Cap, κέρδη άνω του 1% είχαν οι Eurobank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ απώλειες πλέον του 1% είχαν οι Μυτινηναίος, Τιτάν, Viohalco, Lamda Development, Σαράντης και Ελλάκτωρ.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν αρνητική, καθώς πιέσεις δέχτηκαν οι Intrakat, AVAX, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή, Cenergy Holdings και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινήθηκαν οι Medicon, Epsilon Net, CPI, Φιερατέξ, ΣΙΔΜΑ, Ελγέκα, Μινέρβα, Ευρωσύμβουλοι Ίντεργουντ και Ίλυδα, ενώ υποχώρησαν οι Προοδευτική, ΕΛΒΕ, Frigoglass, Μοτοδυναμική, Intercontinental, Αλουμύλ, Βιοτέρ, Quality & Reliability, Δομική Κρήτης και Κυριακούλης.