Σχεδιασμό για την παράλληλη -και ταχεία- υλοποίηση δομικών αλλαγών σχεδόν σε ολόκληρο το φάσμα της κυβέρνησης και των συνδεδεμένων οργανισμών εφαρμόζει το Μαξίμου, θέλοντας να δώσει νέο νόημα στη λειτουργία του επιτελικού κράτους, που φαίνεται να παρουσιάζει αρρυθμίες και να έχει ατονήσει.
Αλλάζουν όλα σε
- Αστυνομία
- Υπουργείο Ανάπτυξης
- Οικονομικών
Νέα πρόσωπα σε
- Μαξίμου
- ΤΧΣ
- Attica Bank
- ΕΧΑΕ
Ευρείας κλίμακας δευτερογενή ανασχηματισμό έχει αποφασίσει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αλλαγές που εκτείνονται από τις αρμοδιότητες υπουργών και αναπληρωτών, μέχρι τα μεσαία κλιμάκια της αστυνομίας. Για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδιασμού απαιτείται και η ανάλογη ειδησεογραφία που θα διευκολύνει -αν δεν συμβάλλει ενεργά- την καταπολέμιση των δομικών αντιστάσεων και θα επιτρέπει την εδραίωση νέων ισορροπιών και την εισαγωγή νέων προσώπων.
Μπορεί οι έως τώρα διατυπώσεις να κάνουν το θέμα ασαφές, δεν είναι όμως. Το σχήμα λόγου επελέγη προσεκτικά με γνώμονα να σκιαγραφήσει ή/και να αποδώσει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ξένοι τις αλλαγές που επιχειρεί το Μαξίμου. Από τη στιγμή που οι ανακατατάξεις άπτονται μηχανισμών που θα κληθούν να διαχειριστούν κοινοτικά κονδύλια και άλλων που είναι επιφορτισμένοι με το ιδιαίτερα ευαίσθητο αντικείμενο της αναβάθμισης του Κράτους Δικαίου, οι κινήσεις είναι εκ των πραγμάτων στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Υπάρχουν και περιφερειακές έριδες μεταξύ υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Με αυτές δεν φαίνεται διατεθειμένο να ασχοληθεί -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- το Μαξίμου. Ο Άκης Σκέρτσος και ο Δημητριάδης προτιμούν να εργαλειοποιούν τέτοιες καταστάσεις για να ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν απαιτούνται… συναινέσεις.
Ενδεικτικό τέτοιας κατάστασης είναι η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των σχέσεων με τη Ρωσία από τον Νίκο Δένδια στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο αναπληρωτής υπουργός όμως έχει δικά του μέτωπα, έστω οικογενειακού – επιειρηματικού χαρακτήρα, τα οποία άπτονται και των σχέσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών.
Τα πάνω κάτω στην αστυνομία
Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά όχι του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ισχυρή βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδώσει τις ευθύνες θυσιάζοντας αξιωματικούς και διατηρούντας λειτουργικά τα… πιόνια. Το μήνυμα αυτό έλαβε και ο νεοεισερχόμενος υπουργός -που φέρει το παρατσούκλι στρατηγός. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τοποθετήθηκε για να φέρει αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι του χορηγήθηκε πλήρης αυτονομία.
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ως πρώτο μέλημα να αναλάβει τα ηνία της αστυνομίας από τον προκάτοχό του. Για να μη βρεθεί εκτεθειμένος χρησιμοποιεί τους διαύλους που διαθέτει με το Μαξίμου και την ιεραρχία στην αστυνομία ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος όμως, πριν χτίσει εμπιστοσύνη έστειλε… “αδιάβαστο” κάποιες φορές τον υφυπουργό του.
Κρίσεις και… management
Στο στόχατρο του Τάκη Θεοδωρικάκου όμως δεν είναι ο υφυπουργός του. Αυτός είναι χρήσιμος ως fall guy. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ θέλει να αποδομήσει τη φυσική ηγεσία του σώματος, σε επίπεδα αρκετά βαθιά. Αφορμή αποτέλεσαν η έξαρση της αστυνομικής βίας και ασυνεννοησίας, όπως προκύπτει από τα περιστατικά στο Πέραμα και την Αθήνα και η αναθέρμανση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο υπουργός, αφού παρείχε πλήρη κάλυψη -δημοσίως- στην επιχειρησιακή δύναμη, “ξήλωσε” την ηγεσία της Άμεσης Δράσης και έβαλε στο στόχαστρο άλλους περιφερειακούς και κεντρικούς παράγοντες. Ήδη, με στοχευμένες κινήσεις, συναντήσεις, βραβεύσεις και επισκέψεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές στο σώμα ότι διαμορφώνει ίδια άποψη, δεν βασίζεται στην ιεραρχία και δημιουργεί δικά του, παράλληλα κανάλια επικοινωνίας.
Δεν έμεινε όμως εκεί. Προωθώντας με ταχύ ρυθμό το πρόγραμμα επιμόρφωσης των επιχειρησιακών μονάδων, πήρε στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο. Έτσι παρακάμπτει τη φυσική ηγεσία και επιχειρεί να εμφυσήσει δικής του έμπνευσης μεθόδους και σίγουρα να χτίσει νέους διαύλους, ώστε να έχει άμεση και διαρκή πληροφόρηση από το μέτωπο.
Παράλληλα, έχοντας αποκόψει και πειρορίσει τη φυσική ηγεσία, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει καταστήσει σαφές ότι είναι υπ ατμόν. Όπως διαρρέεται από την Κατεχάκη και δεν διαψεύεται από το Μαξίμου, οι κινήσεις Θεοδωρικάκου είναι σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό. Ήδη, φιλοκυβερνητικά media σε στήλες παρασκηνίου αναφέρουν ότι θα υπάρξει δομικός ανασχηματισμός.
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τη δυαναμική που δημιουργεί η παρουσία Θεοδωρικάκου στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και τα ίδια τα γεγονότα.
Μπαίνει η Ντόρα
Ρόλο φαίνεται ότι αναλαμβάνει και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα αποτελέσει την ανεπίσιμη λιαιζόν των Βουλευτών με το Μαξίμου. Το γραφείο του πρωθυπουργό δεν έχει αναπτύξει τα κατάλληλα αισθητήρια και ο υπερβάλλων πολιτικός ρεαλισμός του στερεί ενσυναίσθηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτός από τον σάκο του μποξ και τον πυροσβεστήρα, διαθέτει επιρροές και διασυνέσεις που θα μπορούσαν να επιλύουν ενοχλήσεις και δυσαρμονίες πριν αυτές εξελιχθούν σε… προβλήματα.
Ισχυροποιούνται Παπαθανάσης – Σκυλακάκης
Το Μαξίμου συνεχίζει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης και ισχυροποίησης των “σκληρών μητσοτακικών”, ενώ παράλληλα επιδιώκει περισσότερο κεντρικό έλεγχο στη διακίνηση χρήματος και λήψη αποφάσεων.
Υπ αυτό το πρίσμα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, παίρνει και άλλες αρμοδιότητες από τον Άδωνι Γεωργιάδη και από άλλα υπουργεία και εξελίσσεται σε υπερυπουργό. Στόχος η αποτελεσματικότερη υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών πολλαπλασιαστών. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επιφορτίζεται και με μέρος των αρμοδιοτήτων που έχει στην παρούσα φάση ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης επίσης, έχει αποφασίσει να ενισχύσει και τον αναπληρωτή του Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Μπορεί να αναγκάστηκε να απομακρύνει τον άνθρωπό του Γιώργο Ζαββό, αλλά πλέον οι σχέσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες μέσω του Αλέξη Παττέλη, φαίνονται υγιείς.
Επετηρίδα για CEO
Το Μαξίμου έχει επίσης να καλύψει και θέσεις που έχουν χηρέψει ή πρόκειται στο προσεχές διάστημα. Τέτοια είναι του CEO της ΕΧΑΕ, του προέδρου και CEO στην Attica Bank και μια σειρά από μικρότερης κλίμακας διοικητικές θέσεις σε νέες θυγατρικές της ΕΡΓΟΣΕ και οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
Στο στόχαστρο δεξιών media, όμως, βρίσκονται και άλλοι παράγοντες, όπως ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης και μέλη ΔΣ τραπεζών. Δημοσιεύματα, εσχάτως, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ανασφάλεια και στον CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μαξίμου δεν θα σταθεί εμπόδιο στις επιθυμίες στρατηγικού επενδυτή. Συνδυαστικά, η φήμη αυτή θα μπορούσε να έχει ουσία σε συνδυασμό με ενδεχόμενη απομάκρυνση του Ξηρουχάκη από το ΤΧΣ.