Μπορεί την περασμένη Παρασκευή η πρώτη αντίδραση των αγορών στη νέα μετάλλαξη του Covid-19 να είχε στοιχεία πανικού ωθώντας σε άκριτες ρευστοποιήσεις χωρίς αύριο, όμως η σημερινή τους συμπεριφορά δείχνει ότι κάνουν δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, κρατώντας πολύ πιο ψύχραιμη στάση.
- Άντεξαν το πρώτο crash test της Όμικρον τα Χρηματιστήρια
- Σε crisis mode οι επενδυτές
- Άμυνες και αναχώματα σχεδόν σε όλους τους διεθνείς δείκτες
- Αντίδραση έως 4,65% στον FTSE 25
- Νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων
Την Παρασκευή η κίνηση των επενδυτών στο πρώτο άκουσμα της νέας μετάλλαξης ήταν στη λογική «πούλα τώρα, κάνε ερωτήσεις αργότερα», κάτι που είχε και στοιχεία υπερβολής, ενώ σήμερα αρκετοί αγόραζαν τις μετοχές υψηλότερα! Είναι η πιστοποίηση ότι οι αγορές κατά 80% είναι ψυχολογία η οποία – ειδικά σε περιπτώσεις αιφνιδιασμού και σοκ – λαμβάνει διαστάσεις ντόμινο και «κυβερνάει» σχεδόν κατ’ απόλυτο τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τωρινές συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν με το ξεκίνημα της πανδημίας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020, καθώς τότε ήταν μια… βουτιά στο απόλυτο χάος, ενώ πλέον τα κράτη, οι οικονομίες, οι κυβερνήσεις και όλο το σύστημα είναι σαφώς πιο ώριμο και πιο θωρακισμένο.
Πλέον υπάρχει η εμπειρία, υπάρχουν δημοσιονομικά εργαλεία κεντρικών τραπεζών αλλά και κυβερνήσεων που παρέχουν στήριξη, εξομαλύνοντας σημαντικά τις ζημιές. Συνάμα, η εμπειρία των τελευταίων είκοσι μηνών έχει δείξει πως κάθε lockdown έχει ολοένα και λιγότερη επίδραση στις οικονομίες, οι οποίες προσαρμόζονται – αναγκαστικά – στη νέα πραγματικότητα.
Παρ’ ότι το volatility θα διατηρηθεί, οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» πολύ γρήγορα, οπότε αναλόγως θα έχουμε και τη συμπεριφορά των αγορών. Οι οποίες, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των είκοσι μηνών της πανδημίας, έχουν δείξει ότι αν και εφόσον υπάρχουν ελπίδες «ελέγχου» της κατάστασης, με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο, τότε υπερκαλύπτουν και με το παραπάνω τις πρότερες απώλειές τους.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα πολλαπλά ιστορικά υψηλά μέσα στο 2021, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, όχι μόνο με την πανδημία, αλλά με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις πρώτες ύλες, την ενέργεια και μια σειρά άλλων αρνητικών δεδομένων που κάποτε έφταναν για να οδηγήσουν στο ναδίρ τους δείκτες.
Τι έδειξε η μετάλλαξη Δέλτα για τη συμπεριφορά των αγορών
Πάντως, η εμπειρία από τη μετάλλαξη Δέλτα, που κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο το 2021, έδειξε ότι οι αγορές απέκτησαν κάποιου είδους… ανοσία μπροστά σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, ενώ ο ΠΟΥ την ονόμασε “Μετάλλαξη Δέλτα” στις 31 Μαΐου 2021. Έως τις 20 Ιουλίου 2021, η παραλλαγή είχε εξαπλωθεί σε 124 χώρες και πλέον είναι κυρίαρχη παγκόσμια.
Και όμως, σύσσωμες σχεδόν οι αγορές της Ευρώπης αλλά και οι τρεις δείκτες της Wall Street όλους τους τελευταίους μήνες, πετυχαίνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ μικρό και περιορισμένο ήταν το σοκ από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αιχμή και απόλυτος καταλύτης για αυτό το ράλι, ήταν τα εμβόλια που προχωρούν – λιγότερο ή περισσότερο – τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Φυσικά, όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά και αναλόγως με το κατά πόσο θα ελεγχθεί η πανδημία (και όλες οι μεταλλάξεις), θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές και το Χ.Α. Θυμίζουμε ότι οι διεθνείς αγορές μετά το σοκ του Μαρτίου 2020 γρήγορα ανέκτησαν δυνάμεις, υποσκέλισαν τη ζημιά του Covid-19 ήδη από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, ενώ το 2021 πέτυχαν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά ρεκόρ, τα τελευταία των οποίων ήταν έως προ δύο περίπου εβδομάδων.
Αντιθέτως, το Χ.Α. μολονότι δεν έπεσε λόγω της μετάλλαξης Δέλτα στο περυσινό ναδίρ των 469,55 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 17ης Μαρτίου 2020), εντούτοις δεν έχει υποσκελίσει τη ζημιά από τον κορονοϊό, εξακολουθώντας να βολοδέρνει εγκλωβισμένο σε μια διακύμανση 100 μονάδων, με υψηλό στις 930 μονάδες και χαμηλό στις 830 μονάδες.
Η σημερινή αντίδραση
Σήμερα Δευτέρα λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τις διεθνείς αγορές που αρχής γενομένης από την Ασία, έδειξαν σαφή σημάδια αναχαίτισης της πτώσης, άμυνας και αντίδρασης. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που την Παρασκευή είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 4,45% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σήμερα κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 871,34 μονάδες με άνοδο 1,44%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 863,98 μονάδες (+0,59%) και υψηλό στις 875,48 μονάδες (+1,93%). Μάλιστα, τα κέρδη για τον Γ.Δ. θα ήταν υψηλότερα, αν η Coca Cola HBC που έχει στάθμιση περί το 10% δεν έκλεινε πτωτικά (-0,92%) αποτελώντας τη μοναδική μετοχή του Large Cap που βρέθηκε σε απώλειες. Η αξία συναλλαγών που στη μεγάλη «βουτιά» της Παρασκευής είχε ξεπεράσει τα 123 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 68,25 εκατ. ευρώ.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.088,27 μονάδες με άνοδο 1,45%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.497,41 μονάδες με άνοδο 2,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 559,81 μονάδες με άνοδο 2,46%. Στον Large Cap η Ελλάκτωρ αντέδρασε σε ποσοστό 4,65%, άνω του 3% αντέδρασαν οι Alpha Bank, Viohalco, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Εθνική, Τιτάν και Aegean Airlines
Στον Mid Cap η Attica Bank αντέδρασε σε ποσοστό 12,50%, ενώ σημαντική αντίδραση άνω του +7% έβγαλε η Profile. Κέρδη άνω του 4% είχαν οι Intracom Holdings και Intrakat, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Quest Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, Παπουτσάνης και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς 98 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 25 που υποχώρησαν.