Παρέμβαση για να εξισορροπήσει τη δυναμική των αντιδράσεων απέναντι στην ανησυχητική παραλλαγή Omicron έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας από τις χώρες να αντιδρούν λελογισμένα και να μην τιμωρούν τις χώρες που αναγνωρίζουν κρούσματα και μεταλλάξεις.
Ισορροπημένη παγκόσμια απάντηση στην παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος την χαρακτήρισε χθες ως «παραλλαγή ανησυχίας». Ο ΠΟΥ, μάλιστα, συστήνει εντατικοποίηση της επιτήρησης -ήτοι τεστ- και όχι απαγορεύσεις.
Οι χώρες που εντοπίζουν κρούσματα του νέου στελέχους δεν πρέπει να τιμωρηθούν, τόνισε ο ΠΟΥ, καθώς πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην περιοχή της Νότιας Αφρικής. Η Ελβετία έχει επίσης περιορίσει τα ταξίδια από το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και το Βέλγιο, όπου έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα της παραλλαγής.
«Έχουμε χώρες που αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες και δεν θέλουμε να στιγματιστούν περαιτέρω», δήλωσε στους Financial Times η επικεφαλής του οργανισμού για τον κορονοϊό Μαρία βαν Κερκάβε. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην απάντηση», πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση του ΠΟΥ έρχεται μετά το διάβημα της Νοτίου Αφρικής ότι στοχοποιείται και τιμωρείται με οικονομική εξόντωση, ενώ συμβάλλει ενεργά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυξήστε τα τεστ, όχι τις απαγορεύσεις
Ερωτηθείσα εάν δικαιολογούνται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, η βαν Κερκάβε είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την επιτήρηση για αυτήν την παραλλαγή και άλλες, να αυξήσουν τα τεστ και να κάνουν «έξυπνη ανάλυση» που να είναι «πιο αντιπροσωπευτική γεωγραφικά, να καλύπτει περισσότερες χώρες και να δοκιμάζει στρατηγικά, όχι μόνο περισσότερες, αλλά στρατηγικές τοποθεσίες».
«Πρέπει να σώσουμε στους ανθρώπους μια μετρημένη προσέγγιση στον κίνδυνο», είπε. «Η Δέλτα [ακόμα] κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα», συνέχισε.
Η βαν Κερκάβε σημείωσε επίσης ότι αν η παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια ήταν πιο ισότιμη, «θα βρισκόμασταν σε μια πολύ διαφορετική επιδημιολογική και οικονομική κατάσταση σε όλο τον κόσμο. «Θα είχατε τους φτωχούς και ευάλωτους προστατευμένους, με λιγότερους θανάτους», είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα παραλλαγής της Μποτσουάνα που φέρει δεκάδες τροποποιήσεις έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς της υγείας, καθώς φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Η παραλλαγή «Όμικρον» εμφανίζει προκαταρκτικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι σε θέση να επαναμολύνει ασθενείς και να αποφεύγει τα εμβόλια. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα.
Σχολιάζοντας τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής η βαν Κερκάβε δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να εμφανίζει το λεγόμενο «πλεονέκτημα ανάπτυξης».
Η ίδια είπε επίσης ότι δεν ήταν γνωστό από πού προήλθε η νέα παραλλαγή, αλλά ότι μια από τις υποθέσεις που εξετάζονται υποδηλώνει ότι μπορεί να προέρχεται από μολυσμένο ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που δεν μπορούσε να αποβάλει πλήρως τον ιό και στον οποίο ο ιός πολλαπλασιάστηκε για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Τόνισε ακόμα ότι ο ΠΟΥ δεν ήθελε να πανικοβληθεί ο κόσμος και ότι «υπάρχουν ήδη συμφωνίες κοινής χρήσης όπου μπορεί να γίνει κοινή χρήση του ιού, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο» για τη μελέτη της επίδρασης των εμβολίων και των ανοσολογικών αντιδράσεων. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο έως τρεις εβδομάδες το νωρίτερο, είπε.