Αντιμέτωπη με νέα κύματα μετανστών βρίσκεται η Ιταλία, που σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές στο Αιγαίο και στη στημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεωπολιτικό σκηνικό εν μέσω νέου ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε περίπου 250 μετανάστες, περιλαμβανομένου ενός νεογέννητου, από ένα πλοιάριο που έπλεε μερικά μίλια ανοιχτά των ακτών της περιφέρειας της Καλαβρίας.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η γερμανική μκο Sea-Watch ανέφερε χθες ότι 461 άνθρωποι αποβιβάζονται από το σωστικό σκάφος της στην Αουγκούστα της Σικελίας. Άλλοι 296 μετανάστες διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή στη Μεσόγειο στις 25 Νοεμβρίου στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.
Περίπου 62.236 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εσωτεριών έναντι 32.542 πέρυσι την ίδια εποχή.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις δραματικά αυξημένες ροές, από την Αφρική. Μπορεί ακόμα να μην προσεγγίζουν τα όρια γενικεμένου συναγερμού, οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες και η πίεση που ασκούν είναι εκθετικά μεγαλύτερη λόγω του πολλαπλασιστή έντασης της πανδημίας.
Η Ιταλία καταγράφει ραγδαία αύξηση σε αφίξεις μεταναστών από θαλάσσης τις τελευταίες εβδομάδες και η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους εταίρους του στην ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Auditor’s note: Οι απολήξεις που δεν φαίνονται
Από τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ήδη το 2021 οι ροές υπερβαίνουν αισθητά τις συνολικές του 2020.
Οι ροές του 2020
Τα χαρακτηριστικά της νέας υποβόσκουσας προσφυγικής κρίσης δεν είνα αμιγώς γεωπολιτικά όπως ήταν της προηγούμενης του 2016. Οι εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, η αναδίπλωση των ΗΠΑ επί Τραμπ και συνέχιση της πολιτικής επί μπάιντεν και η αδυναμία της ΕΕ και της Κίνας να καλύψουν σταθεροποιητικά το κενό εξουσίας που δημιουργείται αποτελούν σίγουρα παράγοντες που δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Δεν είναι όμως οι μόνοι. Οι αυξημένες ροές από την Αφρική, όμως, καταδεικνύον την επιδείνωση της υγειονομικής και επισιστικής κρίσης. Κάτι που πλέον συμβαίνει και στο Αφγανιστάν, ως απόρροια των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή. Η κρίση του νερού, η επισιτιστική κρίση, οι νέες εσωτερικές εντάσεις ως απόρροια της κρίσης του κορονοϊού, αποτελούν συδυαστικά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ…
Η διάθεση και δυνατότητα ενδιάμεσων χωρών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Λιβύη να συκρατήσουν μέρος των ροών αυτών αποτελεί ζήτημα.
Η ΕΕ εξετάζει νέο modus operandi όχι μόνο με τον Ερντογάν αλλά και με τους Κύρδους στο Ιράκ για την ανάσχεση των ροών. Τέτοιες πρωτοβουλίες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενείς ροές από την Τουρκία και την Λιβύη, περιοχές που το μακρύ χέρι της Άγκυρας κινεί νήματα.
Διάσωση και κακοκαιρία
Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή και παρεμποδίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας και των συνθηκών εντός της θάλασσας και γι΄αυτό διήρκεσε πάνω από 16 ώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή.
Συνολικά διασώθηκαν 244 άνθρωποι, εκ των οποίων 41 ανήλικοι, ανάμεσά τους και το βρέφος το οποίο γεννήθηκε εν πλω.