Στοιχεία ελαφρώς κταπραϋντικά για τη θνητότητα της νέας παραλλαγής Omicron παραθέτει με νέα του ανάρτηση ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ακόμα χρόνος για την πλήρη αποκωδικοποίησή της.
Πρώιμα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Omicron, οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση δημοσιεύει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook.
Η καθηγητής του LSE αναφέρεται σε δηλώσεις της Δρ. Angelique Coetzee, που είναι η πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η ίδια, αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αλλά απαιτείται στενή παρακολούθηση.
Βέβαια, σημειώνει ότι η εικόνα αυτή είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, η ανάρτηση από μόνη της αποτελεί μήνυμα…
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα, και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά την νόσο σοβαρότερη.
H Δρ. Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ως τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή την γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.
Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον.
Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για την μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι.
Συμφωνώ με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik:
«Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει.».