Με ραγδαίο ρυθμό εξελίσσεται η προσπάθεια των χωρών να περιορίσουν την έκθεσή τους στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την Omicron, η οποία περιλαμβάνει 30 μεταλλάξεις και φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται από εμβόλια.
Μετά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απαγορεύσεις σε αφίξεις από την Αφρική εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη και ασιατικές χώρες, αν και είναι αμφίβολο αν τελικά τέτοιου είδους μέτρα έχουν ουσιαστική αποτελεσματικότητα. Οι Φιλιππίνες είναι η τελευταία ασιατική χώρα που ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα για ταξιδώτες από 8 αφρικανικές χώρες.
Στην πραγματικότητα η απαγόρευση εισόδου πολιτών, πλέον, δεν έχει ουσιαστική επιδιμική αποτελεσματικότητα, μιας και το νέο στέλεχος του ιού -που είναι πιο μεταδοτικό- βρίσκεται ήδη μέσα στις περισσότερες χώρες. Τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα έχουν συνήθως αντίκτυπο στην ενίσχυση της κοινωνικής επαγρύπνησης, ενώ προλειαίνουν το έδαφος για νέα περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό, εκεί τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
Σταγγαλίζουν τη Νότια Αφρική
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε χθες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι είναι άδικοι και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της, εκτίμησε μάλιστα ότι τιμωρείται για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
Μέτρα…
Η απαγόρευση θα επεκταθεί σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες 14 ημέρες την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, το Εσουατίνι ή τη Νιγηρία.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις αφίξεις ταξιδιωτών από χώρες της Αφρικής. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει μέτρα. Στη Μέση Ανατολή η Σαουδική Αραβία. Ενώ στην Ασία, Ρωσία, Ιαπωνία και Αυστραλία ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων.
Τακτικισμοί
Οι κυβερνήσεις φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον αρχικό πανικό για την Omicron, καθώς οι περισσότερες χώρες βιώνουν άνευ προηγούνου κύμα λοιμώξεων, ενώ η λήψη στοχευμένων μέτρων ανάσχεσης αποδεικνύεται αναποτελεσματική και τα οριζόντια εκτιμάται ότι θα έχουν βαρύ πολιτικό κόστος.
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.
Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον.
Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βραζιλία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ταξιδιωτική απαγόρευση από την περιοχή, με εξαιρέσεις για τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ και για μερικές άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και άλλων στενών οικογενειών.
Ο Καναδάς και η Βραζιλία έχουν επίσης επιβάλει παρόμοιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη νότια Αφρική, όπου ένα νέο στέλεχος Covid χαρακτηρίστηκε ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση
Στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.
Η Βρετανία και οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς την Παρασκευή, ορισμένοι μέσα σε λίγες ώρες από την εκμάθηση της παραλλαγής.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι οι πτήσεις θα πρέπει «να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτήν την περιοχή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας».
Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας επίσης ανακοίνωσαν δύο κρούσματα του στελέχους Όμικρον χθες.
Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επεσήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε επίσης τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο και το Εσουατίνι λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κορoνοϊού, μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SPA).
Ιαπωνία, Ρωσία
Η ιαπωνική κυβέρνηση επέβαλε κανόνες καραντίνας για τους Ιάπωνες υπηκόους που φτάνουν από το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Λεσότο. Αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν σε κρατικά καταλύματα για 10 ημέρες και να κάνουν τρία τεστ COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ισχύ την Κυριακή.
Παράλληλα, το Μαρόκο θα απαγορεύσει από αύριο όλες τις διεθνείς εισερχόμενες επιβατικές πτήσεις για δύο εβδομάδες λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η μαροκινή κυβέρνηση.
…,με εξαιρέσεις
Το μέτρο δεν θα αφορά τις αντιπροσωπείες που θα συμμετέχουν στις συναντήσεις της G20, της οποίας προεδρεύει η Ινδονησία.
Θα τεθεί αύριο σε ισχύ και θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες, είπαν σε συνέντευξη Τύπου υψηλόβαθμοι υπουργοί.
Οι Ινδονήσιοι που θα εισέρχονται στη χώρα από τις προαναφερθείσες αφρικανικές χώρες και το Χονγκ Κονγκ επίσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για 14 ημέρες.
Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες αντί για τρεις που ίσχυε μέχρι σήμερα.