Οι αγορές προεξοφλούν νέο παγκόσμιο disruption. Αυτό δείχνει το sell-off που εκδηλώνεται στις αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και στα κρυπτονομίσματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κατεβάσει τα χύτητα και η αναπτυξιακή έκρηξη να χάσει τη δυναμική της, ενώ ανησυχίες για νέο κύμα ύφεσης έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται.
Μπορεί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να μη δείχνουν διατεθειμένες να επιβάλλουν νέους οριζόντιους περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων, οι αγορές όμως βλέπουν ότι το σενάριο του lockdown καθίσταται σταδιακά αναπόδραστο. Η καλλιέργια της ψευδαίσθησης ασφάλειας για τους εμβιαλιασμένους, ο ανταγωνισμός των εμβολίων από τις πλούσιες χώρες και η ανάγκη επαναληπτικών δόσεων, δημιουργούν ρήγματα στην αξιοπιστία των κυβερνώντων, στο τείχος ανοσίας και την κοινωνική συνοχή.
Οι αγορές από καιρό ταλανίζονταν, αλλά αυτό αποδίδονταν αρχικά στην προετοιμασία των κεντρικών τραπεζών για απόσυρση των μέτρων στήριξης και αύξηση των επιτοκίων. Πλέον, η αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και εν τέλει των θανάτων αποτελεί μείζον ζήτημα. Η νέα, αφρικανική εκδοχή που έχει σειρά δικών της μεταλλάξεων προκαλεί ευρεία ανησυχία σε υγειονομικούς, πολτικούς και αγορές. Ο ΠΟΥ ζητούσε τη λήψη μέτρων από τις ευρωπαϊκές κυβρρνήσεις ακόμα και πριν απ αυτό. Τώρα, η έκκληση αυτή λαμβάνει επιτακτικό χαρακτήρα.
Το πλέον ανησυχητικό της νέας αφρικανικής παραλλαγής. είναι ότι -όπως φαίνεται- τα αντισώματα που έχουν καλλιεργηθεί και χρησιμοποιούνται από τα εμβόλασια και τις θεραπείες δεν… μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να συμβάλλουν στην επαναξιολόγηση της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Ο πληθωρισμός, πάντως, δεν αναμένεται να υποχωρήσει από τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ενώ η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει ήδη επιδεινωθεί με τα προληπτικά lockdown που έχει κάνει η Κίνα σε τέσσερα μεγάλα λιμάνια.
Καθώς οι χώρες η μια μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα και περιορίζουν τις μετακινήσεις, η Pfizer επανέρχεται επιβεβαιώνοντας ότι είναι σε θέση να αναπτύξει νέο εμβόλιο σε 100 μέρες εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η τοποθέτηση αυτή θα μπορούσε να έχει καταπραϋντική επίδραση, αλλά όχι σε αυτή τη φάση, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση του panic selling.
Στα ύψη ο δείκτης φόβου
Άνοδο 25,,4 σημειώνει ο δείκτης “φόβου”, ο VIX που καταγράφει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500. Ο VIX μετά το spike στην αρχή του είχε σταθερά πτωτική πορεία, καθώς οι παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων συνέβαλλαν στον διαμοιρασμό και απομείωση του κινδύνου. Στο μεταξύ υπήξαν κάποιες εξάρσεις, που αποδείχθηκαν παροδικές, καθώς πυροδοτήθηκαν από ειδησεογραφία και όχι από διαφοροποίηση θεμελιωδών μεγεθών.
Τώρα, ο VIX κινείται εν νέου ανοδικά και έντονα. Τα εργαλεία που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες εξάρσεις ρίσκου. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή του Covid-19 θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα τροποποιούν τη θεμελιώδη εικόνα της κατάστασης και κατ επέκταση θα επηρεάζουν την προοπτική.
Οι αρρυθμίες μεταξύ των χωρών, οδήγησαν στην έλλειψη συνάρτησης της προσφοράς με τη ζήτηση, κατά την περίοδο της αναπτυξιακής αντίδρασσης μετά τα lockdown. Μια νέα καταβύθιση, θα οδηγούσε σε ανάσχεση της ανάπτυξης, βραχυχρόνια, η οποία ήταν πιο δύσκολο να ανακτηθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς θα διέλυε τις ήδη ετοιμόρροπες δομές και να διεύρυνε το gap προσφοράς – ζήτησης.
Sell-off στις αγορές
Βαριές απώλειες που υπερβαίνουν το 2 και 3% καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ έντονα πτωτικό αναμένεται και το άνοιγμα στη Wall Street, με τα futures να δείχνουν πτώση της ταξης του 3% για τον Dow Jones.
Τα στοιχεία για τη νέα αφρικανική παραλλαγή και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αποτελούν από μόνα τους στοιχείο ανησυχίας. Προστίθενται όμως τα ήδη αυξημένα κρούσματα και τους θανάτους, ενώ συνδυάζονται με την φθίνουσα εμβολιαστική ακάλυψη, την κόπωση των κοινωνιών και την προοπτική απονεύρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής.
Βαριές απώλειες της τάξης του 5% σημειώνουν και τα συμβόλαια του πετρελαίου, ενώ ανοδικά κινούνται χρυσός και φυσικό αέριο. Υπό πίεση βρίσκεται το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,89% στις 864,02 μονάδες. Ο τζίρος έχει εκτιναχθεί στα 59,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια επιχειρούν μανούβρες περιροισμού της μόχλευσης και αντιστάθμισης κινδύνου. Πτώση 3,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.071,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,37% στις 552,43 μονάδες.
Στο κόκκινο κινείται το Bitcoin αθώς και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, καθώς από τη μία η προοπτική για ταχύτεο tapering και αύξηση επιτοκίων από τη Fed και η αφρικανική μετάλλαξη από την άλλη, κάνουν squeeze τις έως τώρα ακμάζουσες προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Η αγορά των crypto πάντως αναμένεται να αναθεωρήσει τη στάση της μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε panic selling ώστε να πειριοριστεί η μόχλευση.