Πρόταση που προλειαίνει το έδαφος για την εκπνοή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα καταθέσει προσεχώς η Κομισιόν, καθώς θα θέτει περίοδο ισχύος για τους εισερχόμενους στην ΕΕ, στους εννέα μήνες.
Την εκπνοή της ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μετά την πάροδο εννέα μηνών από τη λήψη της δεύτερης δόσης αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει την πρότασή την Πέμπτη. Το μέτρο, ωστόσο, θα αφορά τους εισερχόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές τί θα συμβαίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες καθώς και το πως θα καταμετρώνται στατιστικά -για τη διαμόρφωση του πριφίλ της εκάστοτε χώρας- οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία επί της πρότασης, αυτή θα αποτελέσει οδηγό για τις διαβουλεύσεις για τα ταξίδια εντός ΕΕ και τους Ευρωπαίους πολίτες συνολικά.
Η πρόταση
Η Κομισιόν προβλέπεται να προτείνει στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δέχονται επισκέπτες από τρίτες χώρες εφόσον είναι εμβολιασμένοι με τα σκευάσματα που έχει εγκρίνει και η ΕΕ. Επίσης θα καλέσει τις χώρες να ξανανοίξουν τα σύνορά τους μετά τις γιορτές, και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, για όλους όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν επιχειρεί να βρει τον ελάχιστο κοινό διαιρέτη των Ευρωπαίων, να προλάβει έμφραγμα από κρούσματα και να θέσει ξεκάθαρες γραμμές για τον τουρισμό.
Τέλος η λευκή λίστα: Zero Trust Zone
Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί την ΕΕ στην κατάργηση από 1ης Μαρτίου της λεγόμενης «λευκής λίστας», δηλαδή του καταλόγου των χωρών από όπου μπορούν να εισέρχονται στην ομάδα των 27 κρατών ταξιδιώτες ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα μπορούν να μπαίνουν στις χώρες της ΕΕ.
Οι προτάσεις αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της Πέμπτης, αλλά δεν αφορούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά σε άτομα των 60 ετών μόνο μετά τη λήψη και της ενισχυτικής δόσης.