Με δραματικό τρόπο έχει επιστρέψει ο «τρόμος» της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο ελληνικό χρηματιστήριο, την οικονομία, το εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό. Η κυβέρνηση καλείται να λύσει τη δυσκολότερη ίσως εξίσωση από τότε που ανέλαβε τα ηνία, καθώς την ώρα που έχει δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει άλλο lockdown, την ίδια ώρα, η πανδημία σημειώνει αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους, κρούσματα και εισαγωγές σε ΜΕΘ.
- Οι επενδυτές νοιώθουν τη δυναμική από το εξωτερικό
- Η αγιορά διολισθαίνει σε αποτιμήσεις… κρίσης
- Η εικόνα του χρηματιστηρίου την Τρίτη με τη «βουτιά» -1,81% έδειξε ξεκάθαρα ότι φοβάται ένα νέο κλείσιμο
Πρόκειται για έναν Γόρδιο Δεσμό που μάλλον η ίδια η… πανδημία θα λύσει, ίσως επιβάλλοντας τη δική της… πραγματικότητα και τη δική της αλήθεια, αν και εφόσον συνεχιστεί η δραματική κατάσταση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν και όπως αρκετοί ειδικοί μαρτυρούν, τα νέα μέτρα είναι μάλλον αναπόφευκτα και μάλλον έχουν αργήσει.
Παράλληλα, πέρα από την… πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης δίκην συμφωνίας με τους πολίτες για τη μη επιβολή νέου lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και μια άλλη, οικονομικής φύσης αλήθεια.
Η οικονομία της χώρας δεν αντέχει άλλο lockdown, η Ευρώπη δεν έχει προβλέψει νέα κονδύλια για την κάλυψη μιας ακόμη σεζόν σε καραντίνα για δεκάδες χώρες, οπότε διαμορφώνεται μια δύσκολη διελκυστίνδα.
Η κυβέρνηση αποκλείει νέο lockdown αλλά…
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας την Τρίτη διαδικτυακά με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), Lord Karan Bilimoria επανέλαβε πως «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που στην εκδήλωση «Καθημερινή 1st Health Summit» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε ευθαρσώς πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για νέο lockdown. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως «δεν υπάρχουν τα χρήματα σήμερα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε lockdown και να καταδικάσουμε τον κόσμο στη φτώχεια».
Την ίδια ώρα η εικόνα του χρηματιστηρίου την Τρίτη με τη «βουτιά» -1,81% έδειξε ξεκάθαρα ότι φοβάται ένα νέο κλείσιμο, δείχνοντας παράλληλα ότι αρχίζει και αντανακλά τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατάσταση σε όλη την αγορά, το εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, ενώ και σήμερα Τετάρτη κινήθηκε εκ νέου πτωτικά.
Η δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων έρχεται σε μια συγκυρία που η αγορά μπαίνει στον καλύτερο – εμπορικά – μήνα του έτους, όπου χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν από 20% έως 40% του ετήσιου τζίρου τους.
Νέο πλήγμα στον τουρισμό
Ο τουρισμός δέχεται νέο πλήγμα, καθώς υπάρχουν πολλές ακυρώσεις για τις εορτές, διεθνείς χώρες και αγορές κλείνουν και γενικώς υπάρχει ένα γενικευμένο «πάγωμα» έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Άλλωστε, διεθνώς οι μετοχές ταξιδιού και τουρισμού υποχωρούν, ειδικά μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από τις ΗΠΑ για Γερμανία και Δανία λόγω του Covid-19. Μια εξέλιξη, τα συμφραζόμενα της οποίας θυμίζουν τις… μαύρες ημέρες που η πανδημία ήταν στην (τότε) κορύφωσή της…
Εύλογα, καταγράφεται σημαντική μείωση της διάθεσης για ρίσκο, οι επενδυτές «ταμπουρώνονται» κλειδώνοντας ρευστότητα, εν μέσω νέου ισχυρού κύματος Covid-19 σε όλη την Ευρώπη, που προμηνύει έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα μπροστά. Καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αγορές ομολόγων που αντανακλούν το συστημικό ρίσκο, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανήλθε σήμερα σε υψηλά 17 μηνών, στο 1,364% με άνοδο 7 μονάδων βάσης εντός της ημέρας.
Τετραήμερο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο
Μέσα σ’ αυτές τις αφιλόξενες για επενδύσεις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα για 4η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, χάνοντας αυτό το διάστημα 3,63% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, -4,12% σε επίπεδο FTSE 25 και -4,91% σε επίπεδο τραπεζών.
Παράλληλα, μετά την απώλεια των 900 μονάδων την Τρίτη, σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε κάτω και από τις 890 μονάδες στις 889,58 μονάδες με πτώση 0,60%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 888,05 μονάδες (-0,77%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.133,09 μονάδες με πτώση 0,54%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 2,26% στις 1.535,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 579,47 μονάδες με απώλειες 1,47%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη πτώση του Mid Cap ήρθε λόγω του νέου limit down (-29,94%) της Attica Bank, καθώς η συνολική εικόνα των μετοχών του μεσαίου χώρου ήταν μεικτή, με πολλές μετοχές σε καλή ημέρα.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Στον Large Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, Viohalco και Σαράντης, ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν οι Eurobank, Τιτάν, Aegean Airlines, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Στον Mid Cap, σε νέα υψηλά και στα 3 ευρώ έκλεισε η Cenergy Holdings έχοντας άνοδο 2,04%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, από την ώρα που ενώθηκαν σε μια κοινή μετοχή οι Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου, προ 4ετίας περίπου.
Κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι Ικτίνος, Κρι Κρι και Παπουτσάνης, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Quest Συμμετοχών, Profile, AVAX, BriQ Properties και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στον αντίποδα, πτώση 2,47% είχε η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, που συμπλήρωσε την 8η συνεδρίαση χωρίς άνοδο, καθώς ο όμιλος επηρεάζεται τα μέγιστα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Στην ευρύτερη αγορά, ξεχώρισε με έμφαση η μετοχή της Αλουμύλ Μυλωνάς που με άνοδο 5,99% και όγκο 158.404 τεμάχια έκλεισε στα 2,30 ευρώ, που είναι υψηλά 13 ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2008! Κέρδη επίσης είχαν οι Moda Bagno, Intralot, AS Company, Επίλεκτος, Νάκας, Lavivpharm, Μοτοδυναμική, Ευρωσύμβουλοι, Unibios, ΑΒΕ και Centric.
Στον αντίποδα, πλην της Attica Bank απώλειες είχαν μετοχές όπως Φιερατέξ, CPI, Ίντεργουντ, Κέκροπας, Μαθιός, Attica Συμμετοχών, Προοδευτική, Ίλυδα και Interlife. Στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.