Τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της καλπάζουσαν εξάπλωσης του κορονϊού ζητά από τις χώρες της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απηχώντας και αντίστοιχες προειδοποιήσεις του ΠΟΥ. Η παρέμβαση του ECDC φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη λήψη οριζόντιων μέτρων τύπου lockdown.
Την επιτακτική ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων επισημαίνει το RCDC απευθυνόμενο προς τις χώρς της ΕΕ, προβλέποντας «πολύ υψηλή» υγειονομική επιβάρυνση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.
Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.
Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτω του 70% του γενικού πληθυσμού, «αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό, που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού», τονίζει το ECDC.
«Πρέπει επειγόντως να επικεντρωθούμε στην πλήρωση της καθυστέρησης ανοσοποίησης, να προτείνουμε “ενισχυτικές” δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επανεισαγάγουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», δηλώνει η Αντρεα Αμόν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Τα σενάρια του ECDC
Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».
«Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες για τους ενήλικες, με προτεραιότητα στα άτομα άνω των 40 ετών και στους ευάλωτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter, μετά την ανακοίνωση του ECDC.
Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία.
Το ECDC θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη τις συστάσεις του ECDC όταν θα προτείνει μεταβολές στη χρήση των πιστοποιητικών Covid εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.