Προοίμιο κοινωνικών αναταραχών διαμορφώνεται στην Τουρκία, καθώς η ραγδαία πτώση της λίρας δίνει το απαιτούμενο εφαλτήριο στην αντιπολίτευση να επαναφέρει μετ επιτάσεως το αίτημα για πρόωρες εκλογές και παράληλλα ωριμάζει βίαια τη δυναμική κινηματοποίησης της ανέχειας.
Μπροστά σε κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές και να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά την Τουρκία, βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν.Καθώς η ένταση στο εσωτερικό αυξάνεται, το γεωπολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος spillover effect στην Ελλάδα αυξάνονται.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για διαδηλώσεις και κοινωνικές εκρήξεις, καθώς και για την υποβόσκουσα δυναμική αποσταθεροποίησης του Ταγίπ Ερντογάν, ως απόρροια του ανορθόδοξου οικονομικού πολέμου που καταγάγει ο Τούρκος πρόεδρος και καθώς επιχειρεί να επιβάλλει τη θέση της Τουρκίας ως περιφερειακή υπερδύναμη στη Δύση.
Ήδη, οι διαδηλώσεις στην Τουρκία και η κλιμάκωση της ρητορικής από την αντιπολίτευση εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Ελλάδα και την εγγενή ανασφάλειά του, δίνουν ένα βαθμό αυξημένης έντασης στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί το μπαράζ υπερπτήσεων καθώς και η ερειστική και εμπρηστική ρητορική σε πολλά επίπεδα.
Διαδηλώσεις
Στους δρόμους βγήκαν Τούρκοι πολίτες φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ταγίπ Ερντογάν μετά την ιστορική πτώση του εθνικού νομίσματος. Παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Αυξημένη επιτήρηση στην πλατεία Ταξίμ. «Πόλεμος» στο Twitter μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και του AKP.
Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν στην Κωσνταντινούπολη και στην Άγκυρα την Τρίτη μετά την ιστορική βουτιά της λίρας.
Όπως μεταδίδει το duvar, πολίτες βγήκαν στους δρόμους στις δύο πόλεις ζητώντας την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ομάδα πολιτών να πραγματοποιήσει διαμαρτυρια΄στη συνοικία Σισλί. Ενίσχυσαν επίσης την παρουσία τους στην πλατεία Ταξίμ, το θέατρο των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013.
«Φύγε AKP, η χώρα αυτή είναι δική μας» φώναζαν οι διαδηλωτές.
Υπήρξαν επίσης αναφορές και για διαδηλώσεις στη Σμύρνη.
Auditor’s note: Ρίσκο
Παρά τη γενικευμένη λαϊκή δυσανεξία, τα ερείσματα του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική κοινωνία παραμένουν αρκετά ισχυρά, ενώ των αντιπάλων του συγκριτικά ανίσχυρα. Συνεπώς, οι πιέσεις που ασκούνται στη λίρα και κατ επέκταση στο καθεστώς Ερντογάν είναι διττές και με στόχο την αποδυνάμωση του Τούρκου προέδρου, πολιτικά, ώστε να καταστεί συνεργάσιμος διαπραγαμτευτικά.Αν και το εσωτερικό ρίσκο είναι λελογισμένο και ελέγξιμο, οι απορρές της έντασης στη λεκάνη της Μεσογείου και ενδεχομένως στα Βαλκάνια, θα μποερούσαν να έχουν δυνητικά απόβλεπτες επιπτώσεις. Σε τέτοιες περιστάσεις η Τουρκία εστιάζει στην αποσάρθρωση σχημάτων ασφαλείας που θεωρεί ότι πλήττουν τη δυναμική επέκτασής της και περιορίζουν το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Αναζητά, συνήθως, τον παίχτη που έχει τα περισσότερα ανοίγματα και τις περισσότερες υπερσυνδέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η βουτιά της λίρας
Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 15% την Τρίτη, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του μια ημέρα αφότου ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων παρά την άνοδο του πληθωρισμού.
Η λίρα υποχώρησε για ενδέκατη διαδοχική συνεδρίαση. Από την αρχή του χρόνου έχει χάσει το 45% της αξίας της.
Πάνω από 263.000 tweets μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας από χρήστες που ζητούσαν της παραίτησης της κυβέρνησης. Στον αντίποδα, πάνω από 300.000 tweets μοιράστηκαν από οπαδούς του AKP που έλεγαν «στηρίζω το κράτος μου».