Νέο sell-off στην τουρκική λίρα με απώλειες 15% προκαλούν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κατάκτηση της “οικονομικής ανεξαρτησίας”, προς υπεράσπιση της πολιτικής που έχει οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει στο 20%.
- Η λίρα έχει χάσει 45% έναντι του δολαρίου φέτος, η χειρότερη επίδοση στον κόσμο
- Η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο
- Ο Ερντογάν επιμένει ότι η αυστηρότερη πολιτική δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό
Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα, καταγράφοντας intraday απώλειες της τάξης του 15% και τη δεύτερη χειρότερη πτώση στην ιστορία του νομίσματος. Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την πολιτική μείωσης επιτοκίων, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει, κόντρα στα οικονομικά μοντέλα και παρά τις επικρίσεις των αγορών, αποτέλεσαν το έναυσμα για νέο κύκλο ρευστοποιήσεων.
Ενδοσυνεδριακά η λίρα υποχώρησε έως και τα 13,45 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες για 11η διαδοχική συνεδρίαση. Από τις αρχές του έτους το νόμισμα της Τουρκίας γράφει απώλειες της τάξης του 45%. Τόσο το 2020 όσο και το 2021 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει “κάψει” δεκάδες δισεκατομμύρια συναλλαγματικών αποθεμάτων και χρυσού για να στηρίξει το νόμισμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μόνο στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 26%, εν αναμονή και μετά από την τελευταία μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Αναλυτές της Societe General ζητούν από την Κεντρική Τράπεζα άμεσες αυξήσεις επιτοκίων με στόχο το 19% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022
Ο Ερντογάν άσκησε πίεση στην κεντρική τράπεζα να στραφεί σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που στοχεύει, λέει, να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας – ακόμα και όταν ο πληθωρισμός εκτινάσσεται κοντά στο 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, τρώγοντας ροκκανίζοντας όποια κέρδη από τις εξαγωγές και τον τουρισμό
Πολλοί οικονομολόγοι χαρακτήρισαν απερίσκεπτες τις μειώσεις επιτοκίων και ζήτησαν αντιστροφή, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για πρόωρες εκλογές. Η έκρηξη του πληθωρισμού, λόγω του Covid εκταχύνει την ήδη ακραία κατάστασησ στο εσωτερικό, με τον πληθωρισμό τροφίμων να τρέχει με 28%(!) και τα κοινωνικά παντοπωλεία δημιούργησε ο Ταγίπ Ερντογάν να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εντείνομενη ζήτηση εξαιτίας της ολοένα και επιδεινούμενης κατάστασης στην κοινωνία.
Η βουτιά της λίρας παρασύρει τα ομόλογα
Η λίρα έχει μακράν τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως φέτος, κυρίως λόγω αυτού που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν πρόωρο οικονομικό «πείραμα» του προέδρου που κυβερνά την Τουρκία για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Το κυβερνών Κόμμα AKP του Ερντογάν υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το αργότερο στα μέσα του 2023, αντανακλώντας σημαντικά υψηλότερο κόστος ζωής.
Οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή καθώς οι δείκτες μεταβλητότητας εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε αιφνίδια τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τοποθέτησε νέο διοικητή
Απέναντι στο στο ευρώ, το νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 14,6442 την Τρίτη.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Τα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται σε δολάριο υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλεςε με πολλές εκδόσεις μεγαλύτερης ωρίμανσης να πέφτουν κατά 2 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
Καθώς η λίρα βυθίστηκε, ο βασικός δείκτης μετοχών (.XU100) αυξήθηκε περισσότερο από 1% λόγω των φθηνών αποτιμήσεων. Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 2,5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως η ισπανική BBVA ανακοίνωσε την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της τουρκικής Garanti Bank, σε μια κίνηση με ισχυρά γεωοικονομικά νοήματα.