Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες είναι εν γένει θετικά. Ταυτόχρονα όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται και το κλίμα που δημιουργείται είναι σαφές ότι θα έχουν αρνητικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική. Έτσι, τη στιγμή που τα στοιχεια για την επιχειρηματική δραστηριθότητα ύπερβαίνουν τις προβλέψεις, η Αυστρία επιβάλλει lockdown και οι ΗΠΑ τη θέτουν μαζί με τη Γερμανία -που το συζητά- στην κόκκινη λίστα ως ταξιδιωτικό προορισμό.
- Τα lockdown ξανά στο τραπέζι
- Ο πληθωρισμός επιμένει
- Σε crisis mode τα χρηματιστήρια
- Οι επενδυτες αναζητούν προβλεψιμότητα και
- οι πολίτες αξιοπιστία
Η έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητη, οι αντοχές των συστημάτων Υγείας πεπερασμένες και η εμβολιαστική κάλυψη φθίνουσα. Οι θεραπείες για τον κορονοϊό δεν είναι ακόμη διαθέσιμες και ο κίνδυνος περιοριστικών μέτρων, ακόμα και lockdown ορατός. Τα πρόσθετα μέτρα, για την ώρα, στοχεύουν τους ανεμβολίαστους. Η αποτελεσματικότητα όμως τέτοιων ρυθμίσεων αμφισβητείται, ιδιαίτερα καθώς με το περασμα του χρόνου φθίνει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και διατήρηση των εμβολιασμένων σε φούσκα ασφαλείας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.
Σε περιβάλλον εντεινόμενης αβεβαιότητας, απουσίας κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού και ad hoc οικονομικών αποφάσεων, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και ενώ οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τους επίμονους -πλέον- πληθωριστικούς κινδύνους, οι αγορές προεξολφούν δύσκολες ημέρες. Η έλλειψη προβλεψιμότητας και η αμφισβήτηση των πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων, περιορίζουν δραματικά την ορατότητα για τους επενδυτές.
Τα νέα ρίσκα
Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στη νευρικότητα που καταλαμβάνει τα χρηματιστήρια και αναπαράγεται πλέον στα πρωτοσέλιδα των mainstream media. Οι κίνδυνοι ήταν προφανείς από καιρό. Η προοπτική επαναφοράς στην κανονικότητα δεν αποτέλεσε ποτέ λύση και η υποβαθμιση των προφυλάξεων δημιούργησε ψευδές αίσθημα ασφάλειας, το οποίο είχε βραχυχρόνιο effect στην ανάτπυξη και lasting τον πληθωρισμό.
Αν τελικά οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να λάβουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, τότε η αξιοπιστία τους απέναντι στους πολίτες θα πληγεί. Νέα lockdown έχει ήδη αποδειχθεί ότι προκαλούν κοινωνικές έξάρσεις και αντιδράσεις. Το ενδεχόμενο γενίκευσης των αντιδράσεων ενέχει ρίσκα που συντείνουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση χωρών και ευρύτερων περιοχών.
Οι αγορές στρέφονται πάλι στις κεντρικές τράπεζες, απ όπου αναμένουν guidance σε σχέση με τους αναδυόμενους και υποτιμημένους κινδύνους.
Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει επιβάλλει τη διατήρηση ήπιας ρητορικής για τα επιτόκια και το κόστος του χρήματος, οι πιέσεις από τα γεράκια όμως είναι έντονες. Ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου της οικονομικής κατάστασης λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων, σεναρίων και φάσης μεταξύ κεντρικών τραπεζών και χωρών, είναι ορατός.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε απροσδόκητα, αν και η ανάκαμψη της περιοχής αντίρροπες δυνάμεις, καθώς το νέο κύμα λοιμώξεων από τον Covid-19 και οι πληθωριστικές πιέσεις ρεκόρ θέτουν υπο διπλή αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής έκρηξης.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων πεομηθειών της IHS Markit αυξήθηκε στο 55,8 τον Νοέμβριο από 54,2 τον Οκτώβριο, σύμφωνα τα στοιχεζία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. .Αν και αυτό αντιβαίνει στη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα αναλυτών που προέβλεψαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Η ανάπτυξη κινδυνεύει
Ο πληθωρισμός και ένα νέο κύμα Covid θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τελευταία έκρηξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, η οποία φαίνεται ότι θα προκαλέσει εκ νέου αναταραχές στην οικονομία τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε νέα lockdown είναι πιθανό να πλήξουν τον ακμάζοντα τομέα των υπηρεσιών, ενώ η μεταποίηση υποφέρει ήδη από μια παγκόσμια συμπίεση της προσφοράς.

Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται ένα επιπλέον εμπόδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson.
«Με τις καθυστερήσεις της προσφοράς να παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ και τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται υψηλότερα, η ανοδική πίεση στις τιμές έχει εν τω μεταξύ ενταθεί πολύ πάνω από οτιδήποτε είχε προηγουμένως παρατηρηθεί από τις έρευνες», είπε. «Δεδομένου του συνδυασμού των καθυστερήσεων προμήθειας, των αυξανόμενων δαπανών και των ανανεωμένων ανησυχιών για τον Covid-19, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, προσθέτοντας βραχυπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης».