Μπορεί η Ευρώπη να κάνει τα lockdown, όμως οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μεικτά πρόσημα με κινήσεις εξισορρόπησης και ψύχραιμη αντίδραση, αντιθέτως με το ελληνικό χρηματιστήριο που το πρώτο crash test των νέων μέτρων ήταν αρνητικό, με την αγορά να επιβεβαιώνει τα φοβικά της σύνδρομα, ενώ η νέα αύξηση κρουσμάτων και θανάτων το απόγευμα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
- Απώλειες έως 3,24% στον FTSE 25, νέα μείωση τζίρου
- Πωλήσεις σε Jumbo, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ
- Κέρδη 9,22% στον Mid Cap λόγω της στάθμισης της Attica Bank…
Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να «διέσωσε» οριακά τη ζώνη των 910 μονάδων κλείνοντας στις 911,43 μονάδες με πτώση 0,39%, όμως αυτό έγινε λόγω του στρεβλού +549% της Attica Bank που μολονότι έχει εξαιρετικά μικρή επιρροή, εντούτοις συνέβαλε στην άμυνα του κεντρικού δείκτη. Άλλωστε, στον FTSE 25 που δεν συμμετέχει η Attica Bank σημειώθηκαν απώλειες 1,13%, ενώ στον Mid Cap που συμμετέχει η τραπεζική μετοχή, καταγράφηκαν κέρδη +9,22%, οδηγώντας το συγκεκριμένο δείκτη στις 1.648,14 μονάδες που είναι υψηλό περίπου 12ετίας!
Πρόκειται ασφαλώς για μια στρέβλωση του συστήματος, δεδομένου ότι η κίνηση της Attica Bank θόλωσε όλη την εικόνα της αγοράς, που αρχικά μάλιστα κινήθηκε ανοδικά, παρ’ ότι η μεγάλη πλειονότητα και των μετοχών του Large Cap κινούνται σε πτωτική τροχιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,15%, μολονότι και οι τέσσερις συστημικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες, με την Πειραιώς στο -3,08%, την Εθνική -1,94%, Alpha Bank -1,54%, Eurobank -1,03%, ενώ πτώση 1,28% είχε και η μετοχή της Τράπεζας Ελλάδος.
Τι συνέβη με την Attica Bank
Σήμερα έγινε η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οποίας η τράπεζα θα εκδώσει μεγάλο αριθμό νέων μετοχών (1,2 δισ. μετοχές) για να αντλήσει ποσό πολλαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της.
Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 23.11.2021.
Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 25.11.2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 03.12.2021 και ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 08.12.2021.
Η μετοχή της Attica Bank σήμερα κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά, έχοντας χαμηλό ημέρας στα 0,551 ευρώ (+101,09%) και υψηλό στα 2,50 ευρώ (+812,41%), ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1,78 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 549,64%! Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ηλ. Ζαχαράκης: Πλήγμα στην αξιοπιστία της αγοράς
Σε σημερινό του σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφορικά με την κίνηση της Attica Bank σημειώνει:
«Δυστυχώς το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι ρηχό και οι εμπλεκόμενοι το ξέρουν. Παρόλα αυτά οι ιθύνοντες θα πρέπει να είναι προσεχτικοί. Σήμερα η αγορά είναι εικονική πραγματικότητα. Ο λόγος είναι η αποκοπή δικαιώματος της Τράπεζας Αττικής η οποία έκλεισε με κέρδη ύψους 549,64%, επηρεάζοντας σημαντικά αν και με μικρή βαρύτητα τον τραπεζικό δείκτη, τον Mid Cap αλλά και το Γενικό Δείκτη.
Ο λόγος είναι ότι η ΑΜΚ είναι τεράστια σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση (240 εκατ. έναντι 30 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα ο τίτλος εύκολα να χειραγωγείται. Στον αντίποδα, ο FTSE 25 που δεν έχει βαρύτητα η Αττικής, ο δείκτης έκλεισε με πτώση άνω του 1%, δοκιμάζοντας να χάσει το ανοδικό του trend. Μπορεί στην παρούσα φάση να βολεύει την αγορά στο σύνολο της η εικόνα που δίνεται, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο πώς λειτουργούν οι δείκτες».
Κατακόρυφη μείωση του τζίρου
Εκτός των άλλων, σήμερα, αντανακλώντας τη διστακτικότητα που έχει προκαλέσει στους επενδυτές η επαναφορά της ανησυχίας για την πανδημία, η αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε σημαντικά έναντι των πρόσφατων στάνταρ και έπεσε στα 54,44 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόλις πέντε μετοχές (Viohalco, Motor Oil, Lamda Development, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ). Στον αντίποδα, οι πιέσεις -3,24% στη Jumbo ήρθαν και λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Στο χώρο του Mid Cap, πλην της Attica Bank θετικά έκλεισαν οι Κρι Κρι (+3,15%), Cenergy Holdings (+1,54%), Πλαίσιο, BriQ Properties και Autohellas, ενώ πιέσεις από 1% έως 3,03% δέχτηκαν μετοχές όπως Παπουτσάνης, Intracom Holdings, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, AVAX, Quest Συμμετοχών και Fourlis. Στην ευρύτερη αγορά, πτώση κατέγραψαν μετοχές όπως Quality & Reliability, Unibios, Intralot, Moda Bagno, Flexopack, CPI, Ιντεάλ, Ιατρικό Αθηνών, Ίντεργουντ, Byte Computer, Δρομέας, Ελγέκα, Frigoglass και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 81 με πτώση.
Μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων
Τις επόμενες ημέρες υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, οπότε μένει να δούμε αν αυτά θα φέρουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Αύριο Τρίτη υπάρχουν οι ανακοινώσεις 3ου τριμήνου των ΟΠΑΠ, Fourlis, Motor Oil και Epsilon Net. Η μετοχή της τελευταίας από αύριο θα διαπραγματεύεται «κομμένη», για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η εταιρεία με αναλογία τέσσερις νέες για κάθε μία παλιά.
Συνάμα, επίσης από Τρίτη χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται το Πλαίσιο, ενώ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Airlines και μετά το τέλος η Quest Συμμετοχών. Την ίδια ημέρα αναμένεται η ετυμηγορία για τις μετοχές που θα διαγραφούν ή θα προστεθούν στους ελληνικούς δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην οποία αναμένονται εξελίξεις.
Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή κλείνει την αυλαία με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Υστερεί καταφανώς το ελληνικό χρηματιστήριο
Μόλις πέντε εβδομάδες πριν τη λήξη του 2021 και ενώ απομένουν 29 συνεδριάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό χρηματιστήριο υπολείπεται σημαντικά σε αποδόσεις έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεδρίαση της Δευτέρας 22/11, ο Γ.Δ. του Χ.Α. σημειώνει άνοδο +12,7%, όταν ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +21,7%, ο DAX της Φρανκφούρτης στο +17,5%, ο CAC 40 στο Παρίσι ξεχωρίζει με ράλι +27,6% (και διαρκή ιστορικά υψηλά το προηγούμενο διάστημα), ο ιταλικός FTSE MIB είναι στο +22,5%, ο S&P 500 στο +25,3% και ο Dow Jones στο +17,9%. Στο ίδιο διάστημα αγορές όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας καταγράφουν απόδοση +17% και +35,8%, αντίστοιχα. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι το τουρκικό χρηματιστήριο ευνοείται από την τρομακτική υποτίμνηση της τουρκικής λίρας που καθιστά τις μετοχές πολύ φθηνότερε, συγκριτικά.