Την αύξηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου ξεσπάσματος του κορονοϊού ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ οι περισσότερες κυβρρνήσεις αρνούνται να επανέλθουν σε λογικές lockdown και περιορισμού κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Παρά την ανακάλυψη των εμβολίων, μια σειρά από παράγοντες καθιστούν το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη δυνητικά χειρότερο από το αρχικό. Οι μεταλλάξεις, οι αρνητές των εμβολίων και της νόσου καθώς και το ψευδές αίσθημα ασφάλειας των εμβολιασμένων, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα. Σε συνδυασμό, μάλιτα, με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρος, οδηγούν σε απρόβλεπτων διαστάσεων αναζωπύρωση της πανδημίας.
Οι κυβερνήσεις, θέλοντας να αποφύγουν το βαρύ πολιτικό και οικονομικό κόστος εστιάζουν στον εμβολιασμό και τα στοχευμένα μέτρα, ενώ παραβλέπουν την αποτελεσματικότητα τόσο άμεσα όσο και έμμεσα της λήψης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας.
500.000 νεκροί χωρίς μέτρα
Μιλώντας στο BBC, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Χανς Κλούγκε προειδοποίησε ότι μπορεί να καταγραφούν 500.000 ακόμη θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Ο Κλούγκε δήλωσε ότι η αύξηση της χρήσης μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς πολλές χώρες αναφέρουν ρεκόρ νέων λοιμώξεων και εισάγουν κάποια μορφή lockdwn. Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η περιφερειακή κυριαρχία της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα βρίσκονται πίσω από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Ζήτησε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να εφαρμοστούν βασικά μέτρα δημόσιας υγείας και νέες ιατρικές θεραπείες για την καταπολέμηση της έξαρσης. «Ο κορονοϊός έχει γίνει και πάλι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει» για την καταπολέμηση του ιού.
Ο Κλούγκε δήλωσε ότι τα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρούνται ως «έσχατη λύση», αλλά ότι θα ήταν «πολύ επίκαιρο» να διεξαχθεί μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.
Ο ΠΟΥ είναι κατά του καθολικού lockdown, αλλά ήταν και απέναντι στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης που εισήγαγαν πολλές κυβερνήσεις επιδιώκοντας το οικονομικό comeback.