Η δημοσιογραφία παραμένει ένα από τα πλέον επικίνδυνα επαγγέλματα παγκοσμίως, όπως καταδεικνύουν οι δολοφονίες και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων. Με εξαίρεση την Κίνα, οι χώρες που κρατούν τα ηνία είναι ως επί των πλείστων στη γειτονιά της Ελλάδας
Συνολικά, 274 δημοσιογράφοι ήταν στη φυλακή λόγω της εργασίας τους έως το 2020, αριθμός που ξεπερνά το υψηλό των 272 που καταγράφηκε το 2016. Περισσότεροι από 250 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα για πέμπτη συνεχή χρονιά εν μέσω έλλειψης παγκόσμιας ηγεσίας στις δημοκρατικές αξίες, ιδιαίτερα στην Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της έκτασης της καταστολής σε κάποιες χώρες. Υπάρχουν ωστόσο πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφων που διώκονται που δεν τις πιάνουν τα ραντάρ, καθώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το νομικό οπλοστάσιο πολύ πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Η κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή σε όλο το εύρος της μόνο αν εξεταστούν συνδυαστικά στοιχεία για τον έλεγχο των media και τις σχέσεις μιντιαρχών και πολιτικών.
Έτσι, στην πραγματικότητα, ο έλεγχος του Τύπου αλλού ασκείται δια του ωμού εκφοβισμού και αλλού όταν δυνάμεις τέμνουν και καταστρατηγούν τους αρμούς της Δημοκρατίας.
Πρώτη η Κίνα
Η Κίνα κρατάει τα σκήπτρα στη μαύρη λίστα της φυλάκισης δημοσιογράφων, έχοντας 47 φυλακισμένους δημοσιογράφους. Τόσους τουλάχιστον έχει αναγνωρίσει το Πεκίνο ότι έχει φυλακίσει, γιατί στην Κίνα, τα ακριβή στοιχεία είναι σπανίως γνωστά. Η Τουρκία, ακολουθεί καθώς το καθεστώς Ερντογάν νιώθει διαρκώς απειλούμενο. Εκεί 37 δημοσιογράφοι παραμένουν υπό κράτηση. Τρίτη ακολουθεί η Αίγυπτος, με 27 δημοσιογράφους στη φυλακή.
Η Κίνα και η Τουρκία ανταγωνίζονται συνεχώς για τον αξιοζήλευτο τίτλο της χώρας με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.
Στην Κίνα, οι συλλήψεις δημοσιογράφων αποτέλεσαν μοχλό στο πλαίσιο της ευρύτερης καταστολής των Μουσουλμάνων στην Κίνα, με επίκεντρο επαρχία Σιντζιάνγκ. Η έκταση της καταστολής ήταν τέτοια που πολλοί δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για άρθρα που είχαν γράψει πολλά χρόνια νωρίτερα. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν εν μέσω της κάλυψης για το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν.
Σε απόσταση αναπνοής η Τουρκία
Στην Τουρκία, οι φυλακίσεις δημοσιογράφων ήταν πάντα ζήτημα, η κατάσταση όμως εκτρχύνθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Συνήθως το καθεστώς Ερντογάν συλλαμβάνει διαφωνούντες και όσους εκθέτουν τα κακώς κείμενα, με κατηγορίες για κατασκοπεία και προδοσία. Σε πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφοι έχουν ερημοδικαστεί.
Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία
Η Αίγυπτος συνέχισε να συλλαμβάνει και να κατηγορεί δημοσιογράφους με τον συνολικό αριθμό των φυλακισθέντων ανθρώπων του τύπου να ανέρχεται πλέον στους 27, όσο και το ρεκόρ που είχε αρχικά καταγραφεί το 2016.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και στη Σαουδική Αραβία. Η στάση του στέματος απέναντι στην κριτική δημοσιογραφία έχει μείνει στην ιστορία μετά την απάνθρωπη δολοφονία του δημοσιογράφου των New York Times Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία.
Από το 2020, 24 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
You will find more infographics at Statista