Την από καιρό προαναγγελθείσα απόφαση να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία ανακοίνωσε η Κίνα, λόγω… Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα η Δύση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα και να μετρήσει την ετοιμότητα του Πεκίνου, ζήτησε από το Βίλνιους να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ντε-φάκτο πρεσβείας της Ταϊβάν, παραβιάζοντας το δόγμα της ενιαίας Κίνας.
Η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Λιθουανία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Για το Πεκίνο η αναγνώριση Ταϊβάν αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ εσχάτως έχει ενισχύσει τη στρατιωτική κινητικότητα πέριξ της χώρας, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ και στην κυβέρνηση της Ταϊβάν ώστε να επαναξιολογήουν τυχόν αυτονομιστικούς σχεδιασμούς.
Η Ταϊβάν, όπως και το Χονγκ Κονμγκ αποτελούν μείζονα ζητήματα για το Πεκίνο, το οποίο έχει επιβάλλει διεθνώς το δόγμα της ενιαίας Κίνας, αν και επιτρέπει τη διατήρηση διαφορετικών καθεστώτων διακυβέρνησης στις δύο περιοχές. Η Ταϊβάν, διαθέτει πλήρη βαθμό αυτονομία και το Πεκίνο δεν έχει επίσημη πολιτική παρέμβαση όπως στο Χονγκ Κονγκ. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ταϊβάν και το διεθνές status που απολαμβάνει αποτελούν το βασικό θέμα για την Κίνα.
Η απόφαση
Στην απόφαση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι: “Η Λιθουανία αγνόησε την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης, παρέβλεψε την συνολική κατάσταση των διμερών σχέσεων και αγνόησε τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων” επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Λιθουανία.
Η Κίνα καλεί το Βίλνιους να “διορθώσει το λάθος” το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Κίνα ανακοίνωσε την απέλασε το πρέσβη της Λιθουανίας τον Αύγουστο και ανακάλεσε τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους, για διαβουλεύσεις, μετά την ανακοίνωση από την Ταϊβάν ότι το γραφείο της στην πόλη θα ονομαζόταν Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης στην Λιθουανία.
Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας αναφορά στην νήσο, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος.
Η Κίνα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες να επιτύχει κι άλλες χώρες να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ή να τις κόψουν τελείως. Μόνον 15 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν
Η Ταϊβάν (Taiwan, Παραδοσιακά κινέζικα: 臺灣, Απλοποιημένα κινέζικα: 台湾), επισήμως Δημοκρατία της Κίνας (Παραδοσιακά κινέζικα: 中華民國, Απλοποιημένα κινέζικα: 中华民国, Τζονγκ Χουά Μιν Γκουό και διεθνώς Republic of China), είναι νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας. Καταλαμβάνει έκταση 36.197[2] τ.χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 23.487.509 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021.[3]
Η ονομασία «Φορμόζα» (Formosa), που σημαίνει «όμορφη» (νήσος) καθιερώθηκε έπειτα από το πέρασμα Πορτογάλων θαλασσοπόρων.
Επίσημη γλώσσα είναι η Βορειοκινεζική (Μανδαρινική), ενώ άλλες ομιλούμενες γλώσσες είναι η Χόκλο ή κοινώς ταϊβανική, η Χάκα και σε μικρότερο βαθμό πολλές αυτόχθονες γλώσσες. Από το καλοκαίρι του 2017 ως επίσημες γραπτές γλώσσες θεωρούνται σε μερικές κοινότητες της χώρας, με έντονη την παρουσία αυτοχθόνων πληθυσμών, και οι αντίστοιχες γλώσσες τους.
Το πολίτευμα της Ταϊβάν είναι συνταγματική δημοκρατία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ταϊπέι, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της.
Διεθνής αναγνώριση
Ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη (2020). Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις Η.Π.Α, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το αν η Ταϊβάν ως Δημοκρατία της Κίνας πληροί όλες τις προϋποθέσεις της συνθήκης του Μοντεβίδεο για τη δίκαιη θεώρησή της ως κυρίαρχο κράτος, δηλαδή: α)μόνιμο πληθυσμό, β)καθορισμένη έκταση, γ)ενεργή κυβέρνηση και δ)ικανότητα να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, είναι ένα μείζον διεθνές πολιτικό θέμα, αντικείμενο θερμών πολιτικών συζητήσεων και επιχειρημάτων.
Η Δημοκρατία της Κίνας είναι μέλος του W.T.Ο και του A.P.E.C και διετέλεσε και παρατηρητής-μέλος στον Π.Ο.Υ.. Σε διάφορες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εμφανίζεται με το όνομα Κινεζική Ταϊπέι έπειτα από την επιμονή και επιρροή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Το διαβατήριο της χώρας είναι δεκαετούς ισχύος για τα κορίτσια άνω των 14 ετών, και για τους ενήλικες άνδρες που έχουν διεκπεραιώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι χρώματος πράσινου και αναγράφει στο εξώφυλλό του 中華民國 Republic of China και πιο κάτω 臺灣 Taiwan, για αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης.