Χωρίς νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα στο παρήλθε η προθεσμία δημοσίευσης νέας έκθεσης από τη Moody’s, καθιστώντας έτσι τον δεύτερο επενδυτικό οίκο που δεν μπόρεσε να αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε αυτή τη φάση.
Δεν εξέδωσε τελικά έκθεση για το ελληνικό αξιόχρεο, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο οίκος Moody’s την Παρασκευή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση. Εκτός από την Ελλάδα η Moody’s δεν δημοσίευσε ανανεωμένες εκθέσεις για την Αλβανία και τη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία η αξιολόγηση της Moody’s βρίσκεται στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, με τον οίκο να βαθμολογεί την Ελλάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία έναντι S&P και Fitch.
Η Standard and Poor’s δεν εξέδωσε επίσης ανανεωμένη έκθεση για την ελληνική οικονομίακ και κατ επέκταση δεν αξιολόγησε το αξιόχρεο τον Οκτώβριο. Η S&P διατηρεί την Ελλάδα στο ΒΒ και θετικές προοπτικές, έχοντας ήδη αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο εφέτος.
Στην κλίμακα ΒΒ διαμορφώνεται και η αξιολόγηση του οίκου Fitch.
Auditor’s note
Στην Αθήνα, στόχος της κυβέρνησης είναι πετύχει αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν ενόψει και της λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) τον Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετεί την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προωθεί έναν πιο φιλόδοξο σχεδιασμό για αναβάθμιση σε investment grade εντός του 2022.Το μείζον ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβλέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος είναι η διατήρηση του waiver για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την εκπνοή του PEPP.
Για τους οίκους αξιολόγησης εκτός από τις κινήσεις στο επίπεδο της εισροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, μείζον ζήτημα είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους στην ΕΕ, καθώς επηρεάζουν τα dynamics του χρέους. Οι σχέσεις αυτές είναι ασαφείς τώρα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία, τη σύγκρουση της Αθήνας με τη Μαδρότη για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και την αποστασιοποίηση της Ιταλίας από μια σειρά κρίσιμα για την Ελλάδα ζητήματα.
Παράγοτνας που επηρεάζει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και κατ επέκταση τη βιωσιμότηα και εξυπηρετισημότητα του χρέους είναι και οι ροές ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο μέσα από το Αναπτυξιακό Ταμείο όσο και μέσω του Next Generation EU. Για την ώρα κεφάλαια για την Ελλάδα έχουν μπλοκαριστεί σε κάποοιες περιπτώσεις εξαιτίας των καταγγελιών για τα push-backs μεταναστών στο Αιγαίο. Με δεδομένη τη σύνδεση των αναπτυξιακών κεφαλαίων με το κράτος Δικαίου, τέτοιες επιπλοκές μπορεί μεσοπρόθεσμα να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας.
Υπ αυτό το πρίσμα είναι προφανές ότι το αυξημένο πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο περιορίζουν την ορατότητα και δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία της οικονομίας. Με δεδομένη την έλλειψη ορατότητας και καθώς αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, πάντως, δεν είναι απίθανο η κυβέρνηση να ζήτησε από τους οίκους αξιολόγησης να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αναβολής αξιολόγησης, ώστε την εκδώσουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επικείμενες κινήσεις στις τράπεζες και αφού θα έχει οριστεί νέα κυβλερνηση στη Γερμανία.