Αντιμέτωπη με τις επιπλοκές του πολιτικού ανταγωνισμού στην Αλβανία και της παρέμβασης της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας, η οποία βρίσκεται χωρίς ευρωπαϊκό μέντορα και αναζητά οικονομικές πατερίτσες προσφέροντας γεωπολιτικά ανταλλάγματα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, διπλωματικά και πολιτικά, η έκθεση-πρόκληση για τη “γενοκτονία” των Τσάμηδων, στο προεδρικό μέγαρο της Αλβανίας, η οποία προκάλεσε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αν και ο Ράμα έχει μόλις κερδίσει τις εκλογές, ο Μέτα επιχειρεί να καλλιεργήσει ερείσματα, καθώς η δική του θητεία οδεύει στη λήξη της. Καθοδηγούμενος από μκροπολιτικές σκοπιμότητες και στην προσπάθειά του να βρει κοινωνικές και πολιτικές αναφορές εντός της χώρας καθώς και να προκαλέσει διεθνείς παρεμβάσεις. ο Μέτα οργάνωσε έκθεση με θέμα που γνώριζε εξ αρχής τις… αντιδράσεις.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Επισήμως, η Αθήνα πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας μέσω της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, σχετικά με την έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο την «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».
Η ελληνική πρεσβεία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού Προέδρου Ιλιρ Μέτα, σχετικά με έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο την «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».
Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα Αλβανικά εδάφη».
Σημειώνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές.
Auditor’s note: Η Ελλάδα απομονώνει τον Μέτα
Όπως είναι προαφνές από τις διαρροές, τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έκθεση ως σοβαρή μεν ενόχληση και σε θεσμικό επίπεδο, όχι όμως απεναντι στην κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά απομονώνει τον Μέτα.Η στάση αυτή επιβεβαιώνει την ανάλυση αντικτύπου και τα κίνητρα που καθοδηγούν τις εξελίξεις στην Αλβανία. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και νέες προκλήσεις, ακόμα και εντός Ελλάδας, καθώς το πολιτικό κλίμα στη χώρα θα οξύνεται.
Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντος η επιλογή της “γενοκτονίας” ως θεματικής για τους Τσάμηδες, καθώς η διατύπωση και μόνο παραπέμπει στην Τουρκία που αντέδρασε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ανανγώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Αλβανία, πάντως, δεν είναι η μόνη ενόχληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία, αλλά συμπίπτει με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την υπογραφή έξι συμφωνιών διμερούς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το Crisis Monitor έχει στο παρελθόν επισημάνει το ζήτημα των τσάμηδων ως πεδίο μόνιμης έντασης με την Αλβανία, καθώς αποτελεί μοχλό πίεσης.