Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα, ενόψει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία, το πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνονται, εξωθώντας τους διεθνείς παίχτες να μειώσουν τις θέσεις του, ενώ sell-off εξελίσσεται σε panic selling με τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτών και ισχυρών επιχειρηματιών.
Η τουρκική λίρα διεύρυνε τις απώλειες και άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στις 10,79 ανά δολάριο την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική. Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε να επιμείνει στην πολιτική του για χαμηλά επιτόκια.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζήτησε εκ νέου πρόωρες εκλογές, υπό το βάρος της επιδεινούμενης κατάστασης της οικονομίας.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν οδηγούς για την αύξησης του γεωοικονομικού και πολιτικού ρίσκου.
Οι traders περιμένουν επίσης την απόφαση για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αργότερα το πρωί, έχοντας ήδη προεξοφλήσει νέα μείωση κατά 100 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, παρά τις προσδοκίες για περαιτέρω κλιμάκωση στον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να μειώσουν το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%. Η τράπεζα έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 300 μονάδες βάσης, διαβρώνοντας την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.
Ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 και πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 5%, ωθώντας τις πραγματικές αποδόσεις περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.
Στο μείγμα προστίθενται και γεωπολιτικές ανησυχίες, καθώς το State Department δεν φαίνεται να αποδέχεται την προσπάθεια σύνδεσης των τουρκικών S-400 με τους S-300 που αγόρασε η Κύπρος και εγκατέστησε στην Κρήτη τελικά η Ελλάδα, προκειμένου να υπερβεί το αδιέξοδο στις διμερείς σχέσεις και τα εξοπλιστικά.
Παράλληλα, η ΕΕ εγκαλεί την Άγκυρα για υποβοήθηση του Λουκασένκο στην δημιουργία της τεχνητής προσφυγικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας. Επίσης, επίκειται η έκδοση του πορίσματος της ΕΕ για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων.