Σε πτωτική τροχιά παραμένουν τα futures του αμερικανικού αργού WTI και του Brent στο Λονδίνο, καθώς διπλή παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, δημιουργεί κλίμα αύξησης της προσφοράς, ενώ την ίδια στιγμή η IEA και ο OPEC προειδοποιούν για υπερπροσφορά.
Συνολικά, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τα συμβόλαια του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες της τάξης του 5%, στη σκιά δημοσιευμάτων για προσπάθεια συγκρότησης από τον Μπάιντεν, διεθνούς ομάδας πίεσης, η οποία θα κινηθεί συντονισμένα αποδεσμεύοντας στρατηγικά αποθέματα.
Οι φήμες και τα δημοσιεύματα για τη διαμόρφωση διεθνούς ομάδας πίεσης προς τον OPEC+, αποτέλεσαν ένα πρώτο έναυσμα για την αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία υποβοηθήθηκε και από την ανατίμηση του δολαρίου.
Το timing
Οι διαρροές γι’ αυτή την πρωτοβουλία της διοίκησης Μπάιντεν έρχονται μετά από την κατηγορηματική άρνηση επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος αύξησης της παραγωγής από πρόσωπα κλειδιά στη διοικητική δομή και στο διευθυντήριο του ΟΠΕΚ.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι κινείται να απελευθερώσει τα αποθέματά της σε πετρέλαιο μετά από αναφορά του Reuters ότι οι ΗΠΑ ζητούν από μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ιαπωνία να εξετάσουν το ενδεχόμενο συντονισμένης απελευθέρωσης αποθεμάτων αργού σε χαμηλότερες τιμές. Η προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις.
Η πορεία του WTI
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI έπεσαν κάτω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη, φέρνοντας τις απώλειες τις τελευταίες δύο ημέρες σε περίπου 5%.
Η πορεία του Brent
Τα futures του Brent διεύρυναν τις απώλειες, υποχωρώντας στα 79 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σε σχεδόν επτά εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του OPEC και του IEA για επικείμενη υπερπροσφορά. Παράλληλα, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη αύξησαν τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάκαμψη της ζήτησης.
Το Brent σημειώνει κέρδη 27,90 δολάρια ανά βαρέλι ή 53,86% από τις αρχές του 2021, όπως προκύπτει από τα CFD που παρακολουθεί την αγορά αναφοράς.
Το αίτημα των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι ΗΠΑ έχουν αποτανθεί σε άλλους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συντονισμένης αποδέσμευσης αποθεμάτων πετρελαίου, ώστε να μειώσουν τις τιμές.
Το γραφείο κρατικών αποθεμάτων της Κίνας επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για την απελευθέρωση αποθεμάτων αργού πετρελαίου παρόμοια με προηγούμενες προσπάθειες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν τέτοιο αίτημα, αλλά δήλωσαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αποδέσμευση αποθεματικών για να μειώσουν τις τιμές.
Καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής για συντονισμένη απελευθέρωση προμήθειας. Σε άλλο σημείο, ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συνέχισαν να προειδοποιούν για ενδεχόμενο πλεόνασμα πετρελαίου τους επόμενους μήνες και ζήτησαν προσοχή στην προσφορά.
Η στρατηγική Μπάιντεν
Η διαρροή του αιτήματος των ΗΠΑ από χώρες που δεν έχουν διάθεση να ανταποκριθούν αποτελεί προφανή στρατηγικό τακτικισμό, που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στους OPEC+ ότι η Ουάσιγκτον κινείται ακόμα… θεσμικά, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν θα μπορούσε να εξετάσει και άλλες επιλογές.
Βέβαια, το ενδεχόμενο και μόνο συντονισμού ΗΠΑ και Κίνας ή τουλάχιστον εφαρμογής παραπλήσιων στρατηγικών, αποτελεί επίσης ισχυρή και ηχηρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και τον OPEC+.
Auditor’s note: Η αντίδραση των αγορών και η κρυφή ατζέντα
Η αντίδραση των αγορών, τόσο στο CBOE όσο και στο Λονδίνο αποτελούν ενδείξεις ότι οι traders δεν υποτιμούν τη βαρύτητα των κινήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.
Σε αυτή τη φάση δεν είναι όμως σαφές τί εξυπηρετούν οι προειδοποιήσεις για υπερπροσφορά από ΟΠΕΚ και IEA. Θα μπορούσαν να εντάσσονται σε μια στρατηγική ρητορικής πίεσης για αποκλιμάκωση των τιμών, χωρίς να απαιτηθεί δράση σε επίπεδο πολιτικής και άρα αύξησης παραγωγής. Μπορεί όμως να αποτελούν και ανάχωμα στις πιέσεις Μπάιντεν και τη στρατηγική Σι, που φαίνεται να συγκλίνουν.
Τα ερωτήματα που γεννώνται πλέον είναι:
- αν και κατά πόσο είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη η κάμψη των τιμών,
- αν και σε ποιό βαθμό θα μπορούσαν οι OPEC+ να ανταποκριθούν στο αίτημα Μπάιντεν και
- ποιό είναι το επίπεδο τιμών που θα ήταν αποδεκτό στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Επίσης, υπάρχει και μια δευτερεύουσα ομάδα ζητημάτων, τα οποία εμπεριέχονται σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις και έχουν να κάνουν με γεωπολιτικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά τη γεωοικονομική και γεωενεργειακή σκακιέρα.
- Η προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν,
- η κατάσταση σε Λιβύη, Νιγηρία και το μέλλον της… Βενεζουέλας.
Πρόκειται για ζητήματα, η εξέλιξη των οποίων μπορεί να επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση των τιμών πετρελαίου διεθνώς.