Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, καθώς οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη κινούνται στην κατεύιθυνση των πρόσθετων μέτρων και ταυτόχρονα προωθούν τις ενισχυτικές δόσεις, στο πλαίσιο προσπάθειας αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.
Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν απότομα πλέον και τον χειμώνα να επελαύνει η προπτική αντοχής των συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς τίθεται εν αμφιβόλω. Η αποτελεσματικότητα της περίθαλψης αμφισβητείται, ενώ οι νέες θεραπείες για τον κορονοϊό δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμες, που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να ανακοπεί κατασταλτικά η επέλαση του ιού σε αυτή τη φάση.
Έτσι, οι κυβερνήσεις επανέρχονται -με καθυστέρηση- στη φιλοσοφία των περιοριστικών μέτρων, επιχειρώντας να περιορίσουν την μεταδοτικότητα του ιού, ώστε να τον ελέγξουν σε υποπανδημικά επίπεδα με στόχο την ενδημικότητα, πλέον, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα εμβόλια.
Η στρατηγική αυτή, βέβαια, εφαρμόζεται μεν δυναμικά και με αποφασιστικότητα, πλην όμως καθυστερημένα, αφού η πανδημία έχει αναπτύξει ταχύτητα όχι μόνο μεταξύ των ανεμβολίαστων αλλά και στους εμβολιασμένους. οι κυβερνήσεις υπό το φόβο της απώλειας πολιτικού κεφαλαίου και της ρήξης εμπιστοσύνης δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους κινδύνους της λεγόμενης ψευδαίσθησης ανοσίας.
Ο κίνδυνος των… εμβολιασμένων
Το risk profile της πανδημίας τώρα είναι σαφώς χειρότερο από του 2021, καθώς τότε το ποσοστό των πολιτών με εμπεδωμένη την πεποίθηση απόλυτου κινδύνου ήταν υψηλότερο. Πλέον, ο εμβολιασμός και η άρση των περιοριστικών μέτρων είχαν δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας. Όπως όμως αποδεικνύουν οι μελέτες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι φθίνουσα και σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, μετά την παρέλευση του εξαμήνου οι εμβολιασμένοι απολαμβάνουν χαμηλό επίπεδο προστασίας και έναντι της βαριάς νόσησης.
Έτσι, πλέον το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο δεν μπορεί να υπολογίζεται ως εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι, αλλά στην κατηγορία υψηλού και δυνητικά πολύ υψηλού κινδύνου πρέπει να τίθενται προοδευτικά οι πλήρως εμβολιασμένοι μετά την παρέλευση 4,5 μηνών από τη δεύτερη δόση. Επειδή όμως είναι πρακτικά αδύνατο να ληφθούν τέτοιου είδους κλιμακωτά μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων, η λήψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού κοινωνικών δραστηριοτήτων φαίνεται ότι είναι η μόνη διέξοδος.
Η συζήτηση για την εκπνοή των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει μεν ανοίξει πανευρωπαϊκά, αλλά δεν αναμένεται να φέρει ούτε άμεσα, ούτε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όπως όλα δείχνουν ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός, αλλά σε ετήσια βάση, ενώ είναι αβέβαιο αν οι πειρορισμοί με βάση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν τύχη τον επόμενο χειμώνα.
Auditor’s note: Οι κίνδυνοι της επόμενης ημέρας
Πλέον, οι κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερα σκληρό 6μηνο. Η πίεση από την πανδημία του κορονοϊού στα συστήματα υγείας δεν θα είναι το μόνο ζήτημα. Η ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών θα αυξηθεί, καθώς οι εμβολιασμένοι θα κολλάνε με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό. Παράλληλα, η αξιοπιστία των κυβρνήσεων θα πληγεί και αμφισβητηθεί ανοιχτά, καθώς η χαλάρωση και η έλλειψη συναίσθησης του κινδύνου θα συνδεθούν με την αδυναμία των κρατών να παράσχουν αποτελεσματική προστασία και περίθαλψη επικούρηση στους πολίτες.
Η επόμενη ημέρα διαγράφεται ζοφερή. Καθώς οι κοινωνίες θα επουλώνουν τις πληγές από τον Covid-19, τον κοινωνικό διχασμό που πυροδότησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το πολιτικό σύστημα θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις στις περισσότερες χώρες. Με τα επίπεδα χρέους να έχουν ξεφύγει, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με ενοχικά σύνδρομα και αποδυναμωμένους και τις αγορές να βλέπουν βιώνουν τον αντίκτυπο της απόσυρσης μέτρων στήριξης και αύξησης του κόστους του χρήματος, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί από δυσάρεστη και αποκαρδιωτική σε εκρηκτική.
Οι τελευταίες εξελίξεις
- Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 254 εκατομμύρια.
- Οι θάνατοι ξεπερνούν τα 5,11 εκατομμύρια
- Εμβόλια: Πάνω από 7,52 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν δοθεί
- Η Pfizer παλεύει να ελέγξει τη μυστική φόρμουλα εμβολίου
- Ανησυχία στην Κίνα καθώς αστυνομικοί σκοτώνουν κατοικίδια όταν οι ιδιοκτήτες τους τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σε κρατικές δομές
- Νέα μέτρα για ανεμβολίστους ετοιμάζει και η Ελλάδα
Τα ενισχυτικά εμβόλια του εμβολίου Pfizer Inc.-BioNTech SE για όλους τους ενήλικες των ΗΠΑ είναι πιθανό να λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Πέμπτη. Μια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόκειται να συζητήσει το θέμα την Παρασκευή.
Η Pfizer υπέβαλε αίτηση για επείγουσα έγκριση για το χάπι της Covid-19 για ασθενείς υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προγραμμαίζει να αγοράσει 10 απ αυτά. Η εταιρία συμφώνησε επίσης να αφήσει τους κατασκευαστές γενόσημων να παράγουν φθηνές εκδόσεις της θεραπείας για χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Συνολικά 95 χώρες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Η Νέα Υόρκη αποφάσισε να επιτρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στην Times Square, αλλά μόνο για σε εμβολιασμένους. Η νέα κυβερνήτης της πολιτείας προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα.
Καθώς οι αρχές σε όλη την Ευρώπη προπαθούν να ελέγξουν το νέο ξέσπασμα, η Ιρλανδία και η Γερμανία αποφασίζουν νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Η Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας επέβαλε εκ νέου ορισμένους περιορισμούς στις μεγάλες συγκεντρώσεις και η Ιρλανδία επέκτεινε την επιλεξιμότητα για ενισχυτικές δόσεις. Η Αυστρία έχει επιβάλλει πρακτικά lockdown στους ανεμβολίαστους, ενώ η Ολλανδία περιορίζει τα ωράρια της εστίασης.
Η κατάσταση και τα ρίσκα στην Ελλάδα
Νέα μέτρα για τον έλεγχο της ταχύτητας εξάπλωσης του νέου κύματος του κορονοϊού αναζητά και η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλίσει όμως οριζόντια μέτρα. Έτσι, ο προσνατολισμός είναι ο περιορισμός της κινητικότητας των ανεμβολίαστων στην κατεύθυνση αλλά όχι στην έκταση που το κάνει η Αυστρία. Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η απειλή περιορισμού μετακινήσεων και προσβασιμότητας στην εστίαση στις γιορτές θα δράσει καταλυτικά για τον εμβολιασμό ανεμβολίαστων και για την τρίτη δόση.
Το σενάριο αυτό έχει σημαντικούς κινδύνους. Ακόμα και αν ενισχυθεί η δυναμικότητα των εμβολιασμών με αυτή τη λογική, η απόσταση πρώτης με δεύτερη δόση και το διάστημα 14 ημερών για την ωρίμανση και ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση, δεν θα επιτρέψουν την πρόσβαση ακόμα και των νεο-εμβολιασμένων σε πλειάδα δραστηριοτήτων στις γιορτές. Η μη-λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, παράλληλα, επιτρέπει σε ανθρώπους με πολύ χαμηλά ή και μηδενικά επίπεδα ανοδσίας, την πρόσβαση στους ίδιους χώρους και μάλιστα με τον εππλέον κίνδυνο της ψευδαίσθησης της ασφάλειας.